– Hvis du klager på at det aldri skjer noe, er det ikke i kveld du skal sitte hjemme

Årets Fæsterålen kan allerede kalles en suksess, og festivalarrangørene tror de vet hvorfor. – Fæsterålen skal være tidenes hjemmefest, ikke noe snobberi. Øyafestivalen hadde ikke funket i Vesterålen, sier pressesjef Caroline Meier.

Gjengen som arrangerer Fæsterålen: Ingmar Wåhlberg (bak til høyre), Stein Inge Pedersen, Therese Eliassen(fremme til høyre) og Caroline Meier.   Foto: Silje Helene Nilsen

Innsatsleder Halvard Fjukmoen og hans kollega innrømmer at det er stas å være på jobb under Fæsterålen, særlig når vesterålingene så langt har oppført seg bra.   Foto: Silje Helene Nilsen

Fæsterålen

Lørdag ettermiddag småløpes det frem og tilbake over festivalområdet til Fæsterålen. I tillegg til arrangørene i Deadline Event jobber nærmere 200 frivillige på spreng for å klargjøre området til andre og siste festivalkveld.

I fjor ble det solgt 1315 billetter til festivalens første dag. Det tallet ble passert allerede onsdag. Arrangørene har ikke årets publikumstall klare enda, men det anslås at nærmere 2000 fikk med seg band som Postgirobygget og Staysman & Lazz fredag.

– I fjor solgte vi en slags fantasi som ingen visste hva var. I år er det i alle fall 6000 som visste hva de hadde i vente. Jeg er pessimist av natur, og er så imponert over at det kommer folk, sier festivalens pressesjef Caroline Meier.

– Vi ser at folk vil ha dette, og at det betyr noe for dem, og det er veldig artig, sier hun.

Folkelig festival

Ut fra fredagens publikum å dømme, har festivalen klart å treffe mange og bredt. Meier er klar på hva hun tror er festivalens suksessfaktor:

– At Stein Inge(festivalsjefen red.anm.) kan artistbooking, og at vi har lagt oss på ei veldig folkelig linje. Øyafestivalen og Rakettnatt hadde ikke funket i Vesterålen. Fæsterålen skal være tidenes hjemmefest, ikke noe snobberi. Også lytter vi til hva folk vil ha. Vi holder dialog gjennom sosiale medier, og lar de bestemme mye. Hadde vi ikke gjort det, er det ikke sikkert det hadde kommet så mye folk, sier hun.  

- Vesterålingene er sultne på dette. De fikk smaken under VG-lista-konserten, legger hun til.

Eksemplarisk publikum

Fæsterålen-publikummet har så langt oppført seg eksemplarisk. Det eneste oppdraget Røde Kors har hatt så langt er en politimann med en brukket negl.

I tillegg til Røde Kors og festivalens eget vakthold, er også redningsskøyta Knut Hoem på plass ved festivalområdet. Politiet likeså. Sistnevnte har ikke sett behov for å øke bemanningen i helga.

– Vi har i forkant av festivalen hatt et bra samarbeid med arrangøren, og snakket om planverket for evakuering, om det skulle bli behov for det. Arrangøren er seriøs, og klarer seg godt selv. De har 35 egne vakter på jobb, vi er egentlig bare her for å se til at de gjør jobben sin. Foreløpig har vesterålingene oppført seg bra, sier innsatsleder Halvard Fjukmoen til VOL.

Han innrømmer at det er ekstra hyggelig å være på jobb under Fæsterålen.

– Fæsterålen har blitt en møteplass, og folk legger gjerne siste del av ferien til dette. Jeg har truffet folk jeg ikke har sett på 10 år, sier han til VOL.

– Alle skal ha det fett

Meier håper vesterålingene tar turen på festival i kveld.

Om det kommer fem, 500 eller 5000 – så skal alle ha det fett, sier Meier.

– Hvorfor skal folk komme i kveld?

– Sondre Justad! utbryter Meier.
– Du kan ikke sitte hjemme på Spotify å gnu i kveld, og gå glipp av Sondre Justad. Det blir også veldig kult med Morten Abel. Hvis du er en som klager over at det aldri skjer noe i Vesterålen, er ikke dette kvelden å sitte hjemme, avslutter hun.

VOLs debattregler:

1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Fæsterålen