Hollywood i Hadsel

Hollywoodstjernen Matt Damon kommer til Vesterålen og Hadsel for å gjøre opptak til storfilmen «Downsizing».
New Articles

Det var Lofotposten som i vinter først brakte nyheten til torgs. Bak filmen står selskapet Paramount Picutres. Regissør er Alexander Payne, som mange vil huske som regissør bak filmen «Sideways». Payne har blant mye annet også skrevet manus til «Jurrasic Park III».

Glad ordfører

Det offentlige Hadsel har ikke samme kapasitet som Oslo til å tilrettelegge for innspillingen av «Downsizing», men etter hva VA erfarer er havnesjef Line Jakobsen forespurt om å bidra lokalt. Det bekreftes av hadselordfører og regionrådleder i Vesterålen Siv Aasvik. Hun innrømmer glatt at hun er fan av skuespilleren Matt Damon.

- Jeg har selvsagt sett filmen «God Will Hunting», samt alle filmene om «Jason Bourne». Jeg har sett andre bra filmer med Damon også, uten at jeg kommer på navn i farten, smiler Aasvik.

- Det som uansett er utrolig moro er jo at filmselskapet har funnet frem til en av verdens aller vakreste fjorder for å gjøre opptak i. Og dermed vil de også få en opplevelse av noen av de vakreste stedene i Norge som omgir Trollfjorden.

- Hvorfor tror du man har valgt Trollfjorden til å filme i?

- Det er en rå og storslått natur i området, og samtidig vakkert. Mulighetene for å skape gode stemningsbilder er åpenbart veldig gode, sier hadselordføreren.

- Hva er det Hadsel kommune kan bidra med når det gjelder tilrettelegging?

- Som alle vet er Trollfjorden liten og smal. Filmcrewet har jo ønsker om å filme uforstyrret av båttrafikk. Som havnesjef gjør jeg det jeg kan for å tilrettelegge rundt båttrafikken inn og ut av fjorden i den perioden filmingen skal skje, opplyser Line Jakobsen til VA.

Filmingen i Trollfjorden skal ifølge Lofotposten skje i perioden 26.juli til 5./6.august.

- Hva synes du om at Hollywood kommer til våre nærområder?

- Det synes jeg er utrolig morsomt. Trollfjorden er jo ikke akkurat stor, og at man har funnet frem til den er veldig stas, sier havnesjefen i Hadsel. Hun benytter anledningen til å understreke det hun mener er et uomtvistelig faktum:

«Vår» Trollfjord

- Trollfjorden er vår. Den ligger i Hadsel og i Vesterålen, smiler hun. 

 Handlingen i «Downsize» er kort fortalt at en norsk forsker - spilt av svenske Rolf Lassgård krymper filmens hovedperson, som spilles av - du gjettet riktig - Matt Damon.  Filmen spilles forøvrig inn blant annet i Toronto og i California.

Millionstøtte

Det er foreløpig lite offisielt som er kjent rundt filmen. Det som imidlertid er kjent er at tidligere kulturminister sørget for 45 millioner kroner til en intensivordning som skulle stimulere internasjonale filmproduksjoner til å legge noe av produksjonen til Norge. Harry Hole er blitt internasjonal, og spilles av stjernen Michael Fassbender i filmen «The Snowman».

Den filmen er spilt inn i Oslo, og ifølge VG har i alt mer enn 15 etater og offentlige aktører vært med å tilrettelegge på de anslagsvis 20 innspillingsstedene i hovedstaden. Den fikk rundt 40 av støttemillionene, mens «Trollfjordfilmen» fikk resten.