First Lego League:

Her jubler vinnerne fra Strønstad

Lørdag kunne Team Orcas fra Strønstad skole i Hadsel feire seieren i den regionale finalen i First Lego League.
New Articles

Det var mange gledestårer etter at trofeet, sjekken på 5000 kroner og diplombeviset på seieren var mottatt fra ordfører og flyvende dommer Marianne Bremnes. En flyvende dommer er innom alle deler av konkurransen.

Spenning

First Lego League ble arrangert for 11. år på rad i Harstad og 10 lag fra Harstad, Kvæfjord, Gratangen, Ibestad og Hadsel stilte opp i kulturhuset.

Årets oppdrag heter «animal allies» og handler om samspillet mellom dyr og mennesker, og hvordan vi kan forbedre hverandres hverdag. Løsningen demonstreres blant annet med selvbygde lego-roboter.

Mange fulgte robotkampen, som er den mest synlige delen av First Lego League, verdens største kunnskapsturnering for barn og unge. Det kunne man gjøre enten ved selvsyn i kulturhuset eller via streaming på nettet.

Og det var spenning gjennom hele lørdagen mens det pågikk.

Tatt i bruk

Team Orcas fikk to andre priser også: Samarbeidsprisen og Profileringsprisen. I tillegg var de nominert til Teknologiprisen og Forskningsprisen. De to sistnevnte ble vunnet av Labbetussan fra Ibestad.

Elevene i Team Orcas, som går på Strønstad skole, er det eneste laget som har forsket på noe som er tatt i bruk. De har tatt for seg spekkhoggerens møte med mennesker i båt. De fant ikke noen retningslinjer noe sted om hvordan man skal oppføre seg når man kommer de store dyrene nær.

– Mange av oss har sett hvalen så vi fant ut at vi ville lage en brosjyre og en plakat med opplysninger om hva man ikke skal gjøre og hva man kan gjøre, forteller Elida Didriksen og Josefine Gustavsen.

De forteller at man ikke skal gå etter hvalen når man er i båt, men derimot holde seg minst 50 meter unna. Og slå av motoren.

Opplysningsmateriellet de har laget er tatt i bruk av Sea Safari på Andenes.

– Og de har sponset en tur for oss for å se på hval.

Gjentas

Vinnerne i Team Orcas får, som en del av seieren i Harstad, også reisestøtte når de skal til Bodø og den skandinaviske finalen 3. desember. Da skal alt gjentas på nytt.

I hele landet deltar 333 lag i regionale finaler i 22 byer denne og neste lørdag.

Hensikten med First Lego League er å øke interessen blant unge mennesker for teknologi og vitenskap, samt å stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere.