Det bekrefter Irene Flatvoll-Pedersen, avdelingsleder ved AMK og Akuttmottaket  overfor Vol.

-Nordlandssykehuset støtter seg til Kompetansesenter i smittevern i Helse Nord (KORSN) sine anbefalinger. Dette er et hyggelig initiativ for å trygge barn, men vi må stille strenge krav for å sikre godt smittevern for våre pasienter. Per i dag finnes det ikke gode og tilfredsstillende løsninger for å desinfisere slike bamser. For å unngå mange detaljerte regler og merarbeid for personell i ambulansetjenesten, så vil Nordlandssykehuset forholde seg likt som de øvrige helseforetakene i vår region og ikke dele disse bamsene ut.

Lommevenn?

Facebookgruppen Lommevenn har på kort tid fått nærmere 24.000 medlemmer. Gruppen har som mål å strikke små bamser, som legges i ambulansene. Barn som må reise med ambulanse, får så utdelt hver sin bamse.

-Det er utrolig synd at Nordlandssykehuset stanser dette. Disse bamsene er laget med full kjærlighet, og vi vet at mottakerne er glade for å få dem, sier Line Ernestussen. Hun er lokal koordinator for Vesterålen for "Lommevennene".

Strikker for syke barn – En bamse per episode av Farmen – Det gir mening å strikke slike bamser, sier Charlotte Heimtoft Lassessen. Nå strikkes det små «Lommevenner» også i Andøy. Mange

Ernestussen sier at hun så langt har mottatt om lag 300 lommevenner.

Hun er kjent med at andre helseforetak i Nord-Norge har nektet «lommevennene» adgang til ambulansene, men var ikke kjent med at også Nordlandssykehuset har nedlagt forbud.

Ernestussen sier at hun har vasket alle bamsene som så langt er sendt ut. Etter vask er det lagt i en fryser, hvor de har ligget i minst 48 timer.

Hun stiller seg litt spørrende til beslutningen.

-En ambulanse er ikke et sterilt sykehus, og det tillates at unge pasienter får ta med seg kosedyr de selv eier inn i ambulansene.

Hun synes derfor det er synd at «Lommevennene» ikke får være med.

- Vi håper at Helse Nord snur i denne saken. Prosjektet er kjempefint og fantastisk, sier Line Ernestussen til Vol.

Ulik praksis

Helse-Norge er for øvrig ikke helt enig med seg selv når det gjelder synet på «Lommevennene».

St. Olavs Hospital i Trondheim tillater for eksempel at «lommevennene» får være med i ambulansene. Det bekrefter sykehuset overfor Vol.