Sanner sier at regjeringen vil bevilge 15 millioner kroner til Andøy i 2017 i tillegg til de 5 millionene som allerede er bevilget.

– Så vil det komme ytterligere 60 millioner kroner de neste årene. Dette viser at regjeringen følger opp løftet til Andøy om en kraftfull statlig innsats, sier Sanner til VOL.

– Dermed kan pakken bli enda større, sier Sanner.

Penger til NAROM

– Stortinget har i sine merknader sagt at det skal gjøres en «ekstraordinær statlig innsats» for Andøy. Hvordan er bevilgningen på 80 millioner kroner sett opp mot det?

– Som en omstillingsbevilgning er dette en ekstraordinær stor bevilgning. Regjeringen vil følge opp Andøy med andre tiltak i tillegg, som for eksempel havneprosjektet som er tatt med i Nasjonal transportplan. Vi øker også bevilgningen til NAROM (Nasjonalt senter for romrelatert opplæring) med 6,6 millioner kroner, sier Sanner.

– Er dette en engangsbevilling eller en økning av den årlige bevilgningen?

– Vi øker bevilgningen med 6,6 millioner kroner i år. Statsbudsjettet for 2018 kommer begynner vi med i august, sier Sanner.

– Ordfører Jonni Solsvik sier han er meget skuffet. Hvordan kommenterer du det?

– Jeg har snakket med han i dag og oppfattet det slik at han syntes dette var en god start, sier Sanner.

– Skuffet

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) sier han er skuffet over regjeringens forslag.

– Vi er først og fremst skuffet over det regjeringen legger fram og at man ikke følger opp søknaden fra Andøy på 150 millioner kroner. Selvfølgelig skal Nordland fylkeskommune bidra, men vi har ikke mulighet til å dekke forskjellen mellom 80 og 150 millioner. Plan A er nå å få Stortinget tilå øke den statlige bevilgningen som kommer. Så får vi deretter finne ut hva vi gjør, sier Norvoll.

Norvoll mener det Andøy kommune opplever nå er anderledes enn det som skjer med mange andre omstillingskommuner.

– Her er det regjering og storting som aktivt vil flytte viktig kompetanse fra Andøy. Da har staten et helt annet ansvar enn ved omstillinger som skjer når en bedrift går konkurs, sier Norvoll.

– Mindre enn det Ap foreslo

VOL har også spurt Arbeiderpartiet om hva partiet synes om regjeringens forslag. Ap var som kjent med på vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon.

– Dette er mindre enn det Ap foreslo å bevilge til Andøy i vårt forslag til statsbudsjett for 2017, sier Anniken Huitfeldt.

Ap foreslo da å bevilge 75 millioner kroner som en startbevilgning for omstillingen i Andøy og 25 millioner kroner til oppstart av havneprosjektet på Andenes.

– Vi skal ha et møte mandag for å klarlegge Andøy kommunes behov. Så skal vi legge fram vårt forslag til revidert statsbudsjett og da vil vi komme tilbake med et konkret beløp, sier Huitfeldt.