I Hadsel er det bare registret 60 arbeidsledige. Det utgjør 1,5 prosent av arbeidsstyrken.

Tidligere i år satte Bø kommune ny ledighetsrekord. Også der ble ledigheten målt til rekordlave 1,5 prosent.

– Så vidt jeg vet er dette ny «all time low», sier NAV-leder Jonny Karoliussen til VOL.

Han mener tallene godt avspeiler situasjonen i arbeidsmarkedet i Hadsel. Sysselsettingen er høy, faktisk med tendens til press på enkelte yrkesgrupper. Blant annet er det vanskelig å skaffe sykepleiere til kommunen.

Hadsel er en kommune som har store sesongmessige svingninger i ledigheten. Det er flest ledige hender om vinteren, særlig i de periodene Nordlaks må ha slaktepause.

Karoliussen er særlig glad denne måneden. Hadsel ligger normalt over fylkesgjennomsnittet og landsgjennomsnittet når det gjelder ledighet. Denne gangen ligger kommunen under.

– Dette betyr at det går bra for Hadsel, slår NAV-lederen fast.

Hjelper

Karoliussen peker på at Hadsel har flere viktige industribedrifter, Nordlaks på Stokmarknes og Lerøy Norway Seafoods på Melbu. Når disse er i full aktivitet, vises det på ledighetstallene.

– Hvem får ikke arbeid?

– Vi ser at noen trenge hjelp for å komme seg inn i arbeidsmarkedet. NAV prøver å hjelpe dem som trenger hjelp med å tilby kurs eller tilskudd til bedrifter som vil la arbeidssøkere forsøke seg i en stilling. Vi forsøker å være aktive, og vi følger opp de arbeidssøkende, sier Karoliussen.

NAV arbeider ut fra en nullvisjon.

– Vi har et mål om at alle skal være i arbeid for å livberge seg selv og sin familie. Det er det som gir det beste samfunnet over tid. Derfor bidrar vi med de tiltakene vi kan.

Arbeidsledigheten går nedover – i hele Vesterålen Svært gode tall

Tidene er gode i både Norge og i Nordland. I september er det 2.460 helt ledige i Nordland, dette er 499 færre helt ledige enn på samme tid i fjor. Dette tilsvarer en arbeidsledighet på 2,0 prosent, en reduksjon på 17 prosent. I Norge sett under ett er ledigheten lavere enn i samme periode i fjor.

Ledigheten i Nordland er i september 2017 merkbart lavere enn i fjor på samme tid. Det er nedgang både blant kvinner (-138) og menn (-361). Vi ser økt sysselsetting innen de fleste bransjer. Antall langtidsledige i Nordland fortsetter å gå ned (-147), og denne nedgangen viser at det er gode muligheter for de ledige i arbeidsmarkedet i Nordland, sier fylkesdirektør Cathrine Stavnes ved NAV Nordland.

Ved utgangen av september er det 0,8 prosent arbeidsledighet på Vega og i Beiarn. I Vefsn er andelen helt ledige 0,9 prosent. Høyest ledighet finner vi på Værøy med 5,0 prosent ledighet. Moskenes har 4,7 prosent og Vestvågøy har 3,8 prosent helt ledige.

KommuneLedige%Endring 12mndEndring%
Hadsel601,5-39-39
Sortland1142,1-40-26
272,3-22-45
Øksnes632,8-48-43
Andøy693,0-11-14