HADSEL: I kjølvannet av styremøtet i det kommunale foretaket fredag 16. februar har rådmannen innhentet opplysninger fra de forskjellige partene for å kunne legge fram en sak for politikerne i kommunestyremøtet 1. mars.

Det kommer fram i sakspapirene som ble offentliggjort mandag ettermiddag at rådmannen har fått uttalelser fra styreledelsen, styremedlem Ronny Gabrielsen og Hadsel eiendom KF.

Sistnevnte for å finne ut av om Gabrielsen faktisk har bestilt oppussing av rom i Hurtigrutens hus, noe som var et sentralt punkt i mistilliten mot ham.

– Framgår klart at Gabrielsen foretok bestillingen

Gabrielsen selv har nektet for å ha utført noen bestilling, men rådmannen skriver dette etter å ha vært i kontakt med Hadsel eiendom KF:

– Det fremgår klart av uttalelse fra Hadsel eiendom at det var Gabrielsen som foretok bestillingen, og at dette var en bestilling på arbeid. Som Hadsel eiendom selv anfører fremsto bestillingen naturlig da man var kjent med personalsituasjonen i foretaket, og at det ikke var unaturlig at styremedlemmer da tok en mer aktiv rolle i den daglige driften.

– Av oss ble dette oppfattet som et oppdrag i flere deler. Arbeidene ble av Hadsel eiendom igangsatt samme uke, skriver daglig leder i Hadsel eiendom, Vegard Melchiorsen, i en e-post.

Gabrielsens forklaring refereres til i saksframlegget, men selve uttalelsen er unntatt offentlighet.

– Tilsvaret, som er vedlagt i sin helhet i saken, avsluttes med at Gabrielsen nekter for å ha bestilt noe arbeid fra Hadsel eiendom KF. Det er av rådmannen unntatt offentlighet i medhold av offentlighetsloven §13, første ledd, jf. forvaltningsloven § 13 grunnet omtale av identifiserte enkeltpersoners personlige forhold, heter det.

– Kostnadsrammen må kunne anses som kjent

I foretakets investeringsbudsjett for 2018, som ble godkjent av kommunestyret før jul, står det et punkt om utskifting av teppegulv på hotellrom med en kostnadsramme på 70.000 kroner.

– Etter det rådmannen har sett av protokoller fra foretaket er det ikke vedtatt å gi noen fullmakt til enkeltpersoner for bestilling av arbeider. Bestillingen som er sendt 23.januar har en anslått kostnadsramme på cirka 640.000, og må sies å være langt utenfor tildelt ramme fra kommunestyret. Rammen må være å anse som kjent for Gabrielsen da han både har behandlet innstillingen og vedtatt den aktuelle rammen i kraft av sitt verv som medlem av kommunestyret, mener rådmannen.

Mener møtet gikk etter helt normal prosedyre

Rådmannen vurderer det også slik at Hurtigrutens hus-styret hadde loven på sin side da styremedlem Gabrielsen måtte forlate styremøtet.

– Det er organet selv, i folkevalgte organer, som avgjør habilitet, og personen det gjelder skal fratre under behandlingen av sin habilitet. Når det i tillegg skjer i et lukket møte vil ikke Gabrielsen delta verken i behandlingen av sin habilitet, eller ved behandlingen av saken som er lukket for alle andre enn de som skal delta. Rådmannen vurderer at dette er en helt normal prosedyre, og at bestemmelsene om både habilitet og lukking av saken er fulgt, mener rådmannen.

Det er Ola Morten Teigen selv som er saksbehandler for denne saken, og hans vurdering om møteoffentlighet baserer seg på protokoll, samt samtaler med rådmannens representant på møtet, assisterende rådmann Tommy Løveng Hansen.

Flere alternativer for politikerne

Rådmannen leverer saken uten noen klar anbefaling om hvordan saken bør behandles i kommunestyret. Han skriver:

– Kommunestyret bør etter rådmannens vurdering ta stilling til følgende problemstillinger:

  • Skal dette vurderes som en ren valgsak eller en bredere anlagt sak om tillit, fullmakter og enkeltpersoners utøvelse av de verv kommunestyret har gitt dem?

  • Er tillitssituasjonen i foretakets styre av en slik art at man bør erstatte hele eller deler av styret?

  • Er det foretatt en bestilling av Gabrielsen i strid med kommunestyrets vedtak om rammer for foretaket og om dette har skjedd hva er konsekvensen av handlingen?

Saken skal altså opp i kommunestyret førstkommende torsdag.

Ronny Gabrielsen sier i en foreløpig kort kommentar mandag ettermiddag at han har lest rådmannens saksframlegg.

– Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i det daglig leder i Hadsel eiendom skriver om bestilling av arbeid, sier han.

SKISSERER FLERE VEIER VIDERE: Hadselrådmann Ola Morten Teigen har levert sin utredning til politikerne.