Sortland har over lengre tid slitt med å få tilsatt sykepleiere i ledige stillinger i kommunen. Politikerne har tidligere vedtatt nye incentiver er å få sykepleiere til å ta jobb i kommunen, som VOL omtalte tidligere i vår. Nå er tilbudet klart for de som ønsker å tjene en ekstra slant på å bli sykepleier i Sortland kommune.

På kommunens hjemmesider kan man å lese at Sortland har innført engangsutbetaling for nyansatte sykepleiere. De får et stipend eller rekrutteringstilskudd på 60.000 kroner, dersom de binder seg til å være ansatt som sykepleier i kommunen i minimum to år i 100 prosent stilling. Pengene betales ut etter at prøvetiden på seks måneder utløper.

60.000 kroner

Dersom det er snakk om en deltidsstilling, utregnes rekrutteringstilskuddet på 60.000 kroner i forhold til stillingsprosenten. Og dersom de slutter før to år har gått, reduseres betaleringen i forhold til tjenestetid.

I tillegg får alle sykepleiere i Sortland et tillegg på 8.000 kroner ut over normallønn for sykepleiere i kommunal sektor. Dette gjelder for alle sykepleiere i Sortland kommune. Med disse tilleggene kan nye sykepleiere i praksis regne med til sammen 76.000 i ekstra godtgjørelse over to år dersom de velger Sortland kommune som som framtidige arbeidsplass.

Flere godtgjørelser

På toppen av dette kan sykepleiere som tar jobb i Sortland søke om flyttegodtgjørelse. Denne støtten krever også bindingstid på to år. Samtidig øker kommunen kvelds- og nattillegget. Det betyr at både nye og eksisterende sykepleiere i Sortland skal bli fristet til å arbeide mer på ubekvem arbeidstid.

Godt miljø

Sortland kommune lover ellers et godt oppvekstmiljø med helsefremmende skoler og barnehager til nye sykepleiere. Kommunen lover også å være behjelpelig med å søke bolig. Den gir også mulighet for en «fadderordning» som skal bidra til at nye sykepleiere blir god kjent både på jobb og privat. Det lokkes også med gunstig pensjonsordning.

Fem ledige stillinger

HR-rådgiver Lisbeth Møller Pedersen i Sortland kommune sier til Vesterålen Online at kommunen holder på å utlyse fem sykepleierstillinger nå, og at hun håper tiltakene skal gi effekt.

– Vi gjør disse tiltakene fordi det har vist seg at vi ikke får nok mange søkere til sykepleierstillinger i kommunen. To-tre av stillingene lyses ut for tredje gang. Det sier noe om utfordringene vi ser når det gjelder søknader fra sykepleiere.

Hun legger til at høyere kvelds- og nattillegg samlet sett vil gi enda høyere årslønn til sykepleiere som har jobb i Sortland kommune.

– I tillegg til dette benytter vi oss av et studiestipend i vårt arbeid med å rekruttere nye sykepleiere. Dette blir lansert  av kommunen denne sommeren. Det betyr at sykepleierstudenter kan tilbys 40 prosents stilling i kommunen. Målet er å knytte disse kommende sykepleiere til Sortland kommune som arbeidsgiver. Ordningen gjør at sykepleiere slipper å ta opp så mye i studielån. Vi har tro på at dette er en smart og langsiktig måte å rekruttere nye sykepleiere på blant folk som er i systemet hos oss, sier HR-rådgiver Lisbeth Møller Pedersen til Vesterålen Online.

I tillegg gir kommunen også stipend etter søknad på inntil 60.000 kroner for inntil seks sykepleierstudenter. Disse stipendene blir lyst ut i sommer eller til høsten.