Det store spørsmålet er om kommunen i årene framover skal leie eller eie (bygge nytt) lokaler til legekontor og en rekke andre kommunale helsetjenester.

– Vi må ha alle fakta på bordet, blant annet stiller jeg spørsmål ved kvadratmeterprisen vi har fått oppgitt. Det kom brått på oss, dette å plutselig skulle ta stilling til nybygg, sa Jacob Normann Jacobsen (Ap) under behandlingen tirsdag morgen.

Modulbygg ved sykehjemmet?

Det er behov for oppgraderinger for å tilfredsstille arbeidsmiljøkrav i lokalene som huser de aktuelle tjenestene i dag. Dette, i tillegg til at kontrakten med dagens utleier gikk ut i 2011, var bakteppet da kommunen inviterte til konkurranse om ny leiekontrakt i fjor høst.

Etter rådmannens vurdering var det bare ett tilbud som innfridde kravspesifikasjonene i konkurransen, nemlig det som hadde blitt levert av Bernhard Wedding AS. Men her var den forespeilede leieprisen såpass høy at rådmannen lanserte ideen om å bygge nytt, i form av et modulbygg i området ved Stokmarknes sykehjem.

I kommunestyret i slutten av forrige måned ble det vedtatt å utrede dette alternativet videre, men samtidig gjøre en ny samlet vurdering av de forskjellige alternativene.

Få dager senere leverte rådmannen sin innstilling til politikerne, der anbefalingen er å bygge modulbygget som foreløpig er beregnet til å koste 58 millioner kroner, med sikte på et endelig vedtak i kommunestyret 21. juni.

ET ALTERNATIV: Et slikt bygg skal etter sigende kunne settes opp i løpet av et drøyt halvår.

– Stor gevinst ved å samle tjenestene

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin var invitert til tirsdagens møte. Han forklarte hvorfor han anbefaler å samle tjenestene i et helsehus i tilknytning til sykehjem og omsorgsboliger.

– Både helsefaglig og rekrutteringsmessig vil det gi en stor gevinst å holde disse tjenestene samlet. Får vi et hus der alt er samlet, kan en lege eksempelvis tusle inn til pasientene på sykehjemmet for å se at alt er i orden. Hvis jeg som privat lege reise til Ekren, koster det fort 1000 kroner bare å gå inn døra. Samler vi alt dette, vil det gi synergieffekter som er vanskelig å vise i et budsjett. Men det er personal som koster de store pengene, sa han.

Bleidvin forteller at han setter sin lit til økonomene på rådhuset som har regnet på forholdet mellom leie og eie.

– Jeg ville aldri argumentert for nybygg hvis jeg ikke trodde kommunen hadde råd. Men vi trenger heller mest mulig penger til å betale for ansatte, mente han.

– Tæring etter næring

Tidlig i diskusjonen skinte det imidlertid gjennom at de folkevalgte, i alle fall de som sitter i helse- og omsorgsutvalget, ikke er klare til å ta endelig standpunkt.

– Det er en del ting som må på plass. Er det mulig å få lavere leie? Det tror jeg er kjernen i dette, sa utvalgsleder Skare.

– Vi må sette tæring etter næring og gå en ny runde, mente partifelle Jacobsen.

Som vanlig foregår den politiske behandlingen i flere ledd, og tirsdag var saken altså i helse- og omsorgsutvalget.

Om formannskapet førstkommende torsdag og kommunestyret neste torsdag følger rådet fra utvalget, blir saken utsatt.

Følgende forslag fra leder Skare ble enstemmig vedtatt:

«Prosjekt om etablering av helsehus avventes. Det foretas en gjennomgang av nåværende kravspesifikasjon, med sikte på å redusere leiekostnadene sett i forhold til mottatt tilbud. Kriteriene må tilfredsstille lovpålagte krav til arbeidsmiljø og personvern. Det gjøres en ny forespørsel i leiemarkedet på bakgrunn av justerte krav».