Daglig leder Bård Meløe i Vesterålen friluftsråd sier til Vesterålen Online at Øksnes kommune tidligere har fått tildelt penger til opprusting av Dronningruta. Når resultatet av et forprosjekt er ferdig i løpet av året, skal det søkes om et hovedprosjekt i februar neste år, som kanskje kan bli på mellom én og to millioner kroner.

– Dronningruta er det desidert mest besøkte turmålet i Vesterålen. At det nå skal konkurrere med andre turruter i landet var nytt for meg, men denne ruta er en veldig god kandidat, sier Meløe, som sitter i styringsgruppa for utvikling av Dronningruta.

20.000 besøkende

– Siden slutten av mai og i fire uker fremover besøkte 5000 personer ruta, både fra Stø og Nyksund. Det viser tellerne vi har satt opp for Øksnes kommune. Anslaget på 20.000 turgåere denne sommeren er veldig sannsynlig nå. Det styrker også mulighetene for å få penger til et hovedprosjekt neste år, sier han.

Pengene skal gå til utvikling av Dronningruta, og man skal finne ut hva som trengs av infrastruktur på begge sidene.

Nasjonal natursti

Enhetsleder for kultur og fritid i Øksnes, Trond Ståle Mathisen, har ikke selv gått Dronningruta enda, men er fornøyd med at forprosjektet fikk pengene fra Miljødirektoratet som skal bidra til at Dronningruta kan bli anerkjent som nasjonal tursti. Det er store håp om penger til et hovedprosjekt allerede neste år, der målet er å få til en autorisering av Dronningruta.

– Dronningruta er ikke bare en flott rute i følge de som har gått den, men er også full av kulturminner lags stien. En av ekspertene vi samarbeider med, er Reidar Bertelsen fra Universitetet i Tromsø, sier Trond Ståle Mathisen til VOL.

Gå i nærområdet

Gjensidigestiftelsen og fylkeskommunene, som Nordland, har til sammen brukt 100 millioner kroner til å merke 40.000 kilometer turstier i nærområdet der folk bor. Nordland har syv ruter blant de 100 finalistene når Norges beste turrute nå skal kåres.

100.000 arbeidstimer

Et av tidenes mest omfattende spleiselag for en bedre folkehelse går straks i mål. Ambisjonen har vært å gjøre det enklere for alle i Nordland å gå på tur i nærområdet sitt.

I årene 2014 til 2017 er det på landsbasis laget 63.900 unike turskilt og 7.300 informasjonstavler. Nær 100.000 frivillige arbeidstimer har gått med til å montere skiltene, og det er søkt om over 10.300 grunneiertillatelser til å skilte og merke turruter over offentlig og privat eiendom.

Rundt ekvator

– I denne perioden er det merket nye og eksisterende turruter i alle landets fylker og i 85 prosent av landets kommuner. Den samlede distansen med merkede ruter tilsvarer avstanden rundt ekvator. Målet har vært å etablere et lavterskeltilbud, og å gjøre det enda enklere for folk å komme seg ut på tur der de bor. Man må ikke nødvendigvis opp på vidda for å gå på tur. Nå venter naturopplevelser til fots, på sykkel og også i kajakk bare 250-500 meter fra boligområder over hele landet, sier prosjektleder for Turskiltprosjektet Bjørn-Egil Hansen i Gjensidigestiftelsen.

Sterke kandidater

Nordland har syv turruter som er nominert, og blant disse finner vi Håfjellet i Ballangen, Rallarveien i Midtre Hålogaland, Svarthopen rundt og Dronningruta i Øksnes i Vesterålen.

– Selv om vi synes dette er praktfulle turruter som mange har stor glede av, betyr ikke det at vi kommer til å ende opp med seieren. Derfor er det viktig at turentusiaster og lokalpatrioter stemmer frem sin favoritt blant våre kandidater slik at fylket vårt har et best mulig utgangspunkt når landsfinalen går av stabelen, sier Tomm Jensen som er kontaktperson for Turskiltprosjektet i Nordland Fylkeskommune.

Slik kan du stemme

Det er lagt veldig godt til rette for å sørge for at folks favorittstier enkelt får mange stemmer. Det ligger bilder av og opplysninger om alle de 100 nominerte turstiene fra hele landet på www.turrute.no. Her kan alle som vil, gå inn og stemme på sin favorittrute.

– Det er ikke mulig å avgi mer enn én stemme til hver turrute, men det er fullt mulig å stemme på flere ruter, sier Hansen. Avstemmingen stenger 31. august, og det kåres da fylkesvinnere. Disse går videre til en landsfinale og Norges beste turrute kåres under Stikonferansen i Bergen 2019. Vinneren vil i tillegg til heder og ære motta en premie på 25.000 kroner og en plakett, sier Hansen.

Dronningruta

I følge den formelle beskrivelsen, er Dronningruta ei merka turløype mellom de historiske fiskeværene Nyksund og Stø i vakre Vesterålen. Løypa er en rundtur som snirkler seg langs kysten, den hvite sandstranden Skipssanden og over fjelltopper i 400 meters høyde med fantastisk utsikt over Atlanterhavet.

Dronningruta er en rundtur på cirka 15 km som tar mellom fem og åtte timer fra start til slutt. Vandreturen ble oppkalt etter Hennes Majestet Dronning Sonja, som gikk turen første gang i 1994. Du kan velge selv hvor du vil starte, i Nyksund eller i Stø.

På grunn av enkelte bratte partier anbefales det at man alltid går fjellveien mot Stø og langs strandkanten mot Nyksund. Høyeste punkt er Finngamheia på 448 meter over havet. Turen er skiltet med startsted og merket med turlagets T.