Jussprofessor ber om tydeligere regler for pengegaver

Eivind Smith, leder for Partilovnemnda som passer på at politiske partier rapporterer om pengegaver, etterlyser et tydeligere regelverk for partiene.

Inge Berg og daværende Fiskeriminister, Per Sandberg, da Beg og Nordlaks fikk 21 konsesjoner til å bygge havfarmen. Arkivfoto: Vidar Eliassen 

New Articles

Det forteller jussprofessoren til Dagens Næringsliv i forbindelse med avisens avsløring av at oppdrettsmillionær Inge Berg ga en hemmelig pengegave til Nordland Fremskrittsparti i mai i fjor.


Ga hemmelig pengegave til Frp

Fem av selskapene til Nordlaks-eier Inge Harald Berg, ga i fjor 9.990 kroner hver til Nordland Frp. Premisset for gaven var at den skulle holdes hemmelig.

 

Etter loven skal alle bidrag over 10.000 kroner i valgår rapporteres til Partilovnemnda i løpet av fire uker, men pengene fra Bergs konsern Nordlaks ble ikke rapportert inn før januar i år.


Ruth Grung (Ap) i Næringskomiteen kritisk til Frp-pengegave:

– Koblingen er svært alvorlig

Ruth Grung (Ap) i Næringskomiteen er særs kritisk til den hemmelige pengegaven fra fem Nordlaks-selskaper til Nordland Frp.

 

Til sammen fikk Nordland Frp 49.950 kroner i gave, men fordi pengene kom fra fem ulike selskaper som alle betalte 9.990 kroner, havnet transaksjonen under beløpsgrensen for bidrag som partiene må melde fra om.

Lederen for Partilovnemnda mener det går an å forstå at Nordland Frp ikke tolket loven som at pengegavene måtte rapporteres inn. Fordi de fem selskapene tilhører samme konsern, ble lokallaget likevel gitt en advarsel.

– Derfor hadde det vært en fordel om loven ga enda tydeligere beskjed om meningsinnholdet, noe som tilsier at den burde justeres ved neste korsvei, sier Smith til DN.


Inge Berg reagerer på stormen rundt pengegaven til Frp:

– Jeg ga akkurat samme sum, på samme måte, til Høyre. Så dette er ikke unikt for Frp

Inge Berg synes omtalen og stormen rundt pengegaven til Fremskrittspartiet har gått over alle støvelskaft. Han sier også at samme sum ble gitt til Høyre. Inge Berg

 

Partilovnemnda er et uavhengig organ underlagt Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som er ansvarlig for partiloven. I en epost til DN skriver departementsråd Eivind Dale at departementet ikke vil kommentere enkeltvedtak.

(©NTB)