Heroisk og historisk storfilm om en frossen polfarer og oppdager

Filmen om polfarer Roald Amundsen er et sterkt portrett av en iskald type, med en ustoppelig trang til alltid å være først.

Pål Sverre Hagen spiller Roald Amundsen.  Foto: Motion Blur /SF Studios

5

Espen Sandberg

  • Pål Sverre Hagen
  • Katherine Waterston
  • Christian Rubeck
  • Ida Ursin Holm
  • Trond Espen Seim
  • Ruby Dagnall

Biografi/drama

12 år

Norsk

Norgespremiere 15. februar

New Articles

Vi har sett hovedrolleinnehaver Pål Sverre Hagen briljere som skurk tidligere. På en måte får han skurkerollen som Roald Amundsen i denne filmen også, da det er vanskelig å finne den helt store sympatien med denne frosne eventyreren, som utover i livet eskalerer i avkjølte forhold rundt seg.

Dette er en film fortalt gjennom broren Leons øyne, til Amundsens forlovede Bess Magids. Hele livet til polarhelten utspiller seg stykkevis og delt, mens de to sitter og venter han hjem fra nok en ekspedisjon.

Det er pelskåper, det er snøstorm, det er isøde og noen frostskadde tær, men handlingen foregår faktisk mer i sivile omgivelser enn man kan forvente om en polfarer. Det som til tider fornemmes som et snakkedrama har få «på kanten av setet»-opplevelser. Men seerne får et par tre nervepirrende actionaktige episoder. Det er hans stadig sug etter nye ekspedisjoner som driver filmen fremover, og nysgjerrigheten på forholdet brødrene imellom.

«Amundsen» er en film om en eventyrer, en oppdager, og en polarforsker uten sammenligning. Alltid med eventyrlysten glitrende i øynene, og et barbarisk konkurranseinstinkt. Han er nasjonens viktige historie som bør ligge langt framme i pannelappen hos alle nordmenn, selv om vi er ett hundreår tilbake i tid.

Ettersom det er umulig å komme på oppdagere eller klimaforskere av vår tid som kan nå hans heltenivå, er det godt å stifte nærmere kjennskap med han i Espen Sandbergs tolkning. «Amundsen» kan også inspirere til mer oppdagelseslyst og utforskertrang hos alle.

Filmen er basert på virkelighet, men det spørs nok om Amundsen selv ville vært enig i beskrivelsen.