Svindyre «Andøy-rubiner»

Andøy-eide Greenland Ruby har fått de første rubinene fra Grønland ut som smykker på Mo. Prisene viser at rubiner er eksklusive.

Illustrasjonsfoto: Rubiner er vakre, men kostbare.  Foto: Lise Åserud

New Articles

Smykkene koster nemlig fra 10.000 kroner og oppover til flere hundre tusen kroner, melder NRK.

Andøyselskapet startet arbeidet med rubinproduksjon i 2012. Nå er produksjonen godt i gang, og rubinene er på vei ut i markedet. Første utsalgssted i Nord-Norge er i gang. Greenland Ruby eies 88 prosent av LNS Mining og 12 prosent av Greenland Venture, et selskap eid av selvstyremyndighetene. I høst hentet LNS Mining inn 150 millioner kroner. LNS eiendom eier 70 prosent, Andøy-brødrene Roger og Kristian Adolfsen eier nær 25 prosent og A. H. Holding eier nær seks prosent. Alle de tre partene skjøt inn 50 millioner kroner hver. Før emisjonen var LNS Mining priset til 600 millioner kroner, men bare A. H. Holding var ny i selskapet.

– Det er veldig artig, og jeg er stolt over endelig å kunne få vise fram det vi har jobbet med i mange år. Det er høyt kompetente mennesker fra Rana Gruber med både geologer, gruveingeniører og prosessingeniører som har bidratt til at dette er mulig, sier Magnus Kibsgaard, administrerende direktør i Greenland Ruby.

Daglig leder i Mestergull Meyer, Rita Jakobsen, er den første gullsmeden som tar inn rubinene. Hun sier interessen for de grønlandske edelstenene er god, men du må grave dypt i lommeboken for å sikre deg en rubin. Prisen for ørepynt med flere rubiner er satt til 178. 500 kroner. Gullsmed Gunhild Ruth Pedersen sier til Rana Blad at rubinene er ekstra eksklusive fordi de er håndplukket og ikke masseproduserte.

Rubinproduksjonen på Grønland kan pågå cirka 30 år med de forekomstene som er til nå kjent.