Måtte fjerne lærervidoen

Sony Norge krevde den elleville musikkvidoen fjernet fra Youtube.

Videoen som er laget til låta "Hall of fame" måtte fjernes fra nett etter at Sony satte ned foten for bruk musikken. 

New Articles

Youtube-raketten ble lenket opp i flere nasjonale og internasjonale medier, og nådde 58.000 visninger før det kom en festbrems-telefon sørfra.

- Det ringte en kar fra Sony Norge og spurte om vi hadde avtalt bruk av musikken, forteller Kolbjørn Hoseth Larsen.

- Nei, sa jeg, og forklarte at vi hadde gjort dette for skøy og at vi ikke hadde regnet med at det skulle ta av på denne måten. Og at om det var et problem så skulle vi selvsagt fjerne filmen. Det var det, så da fjernet vi den. Jeg hadde ikke lyst til å diskutere dette, for slikt kan jo fort bli dyrt.

Larsen sier han argumenterte litt med at det kanskje ville være positivt for markedsføringa av selve sangen som kunne føre til økt avspilling på Spotify og andre tjenester.

- Men sånn fungerte det ikke, sa mannen fra Sony. Da orket jeg ikke å drøfte det noe nærmere.

- Er det surt å måtte fjerne den?

- Nei, det er det jo ikke. Vi har laget en film til elevene, det var det den skulle være. Vi planla ikke at det skulle bli en Youtube-hit. Det er jo heller ikke Youtube-hiter vi lever av, vi lever av å undervise. Og i så måte ble jo dette en interessant studie i forhold til sosiale medier, opphavsrett og slikt, sier Hoseth Larsen.

Må forsvare rettighetene

Det var strategic manager i Sony Music Norge, Fred Eng som tok telefonen til Stokmarknes.
Han sier til VOL at det ikke er i deres mening å være firkantet og vanskelige.

- Men det er nå en gang slik det er, at man ikke har lov å bruke musikk som man ikke har rettigheter til uten å spørre. Her har ingen spurt om å bruke musikken, og da er vi nødt til å gjøre det på denne måten. Vi kommer ikke til å følge det opp på noen måte, sier Eng.

- Men ville de fått ja hvis de hadde spurt?

- kke for å legge det på nett. Men for å bruke det internt på skolen bruker vi å være rause. Vi er ikke ute etter å ødelegge for noen. Men vi må forsvare rettighetene til artistene vi representerer.

Uvitenhet

- Hva vil du si til dem som mener dere i Sony nå er en festbrems som ødelegger noe gøy?

- Videoen er flott den, men det er bare synd at man ikke spør på forhånd. Vi tror jo ikke at noen ved skolen har gjort dette for å tjene penger eller være slemme. Det handler nok om rein uvitenhet.

- Hva hadde det kostet dem å kjøpe rettigheter til et slikt stunt? Ville det latt seg gjennomføre hvis man gjorde det etter boka?

- Å lage en video til en annens musikk er kanskje ikke lov uansett, så det ville man nok ikke fått godkjenning for. Jeg hadde måttet søke innover i systemet helt frem til artisten selv, for her berører man et åndsverk. Artisten har laget et åndsverk med en video som står til låta, så det sier seg selv at ikke hvem som helst kan gå inn og endre et verk, sier Fred Eng i Sony.

VGTV har ennå videoen liggende ute. Du kan se den her.

Videoen har forøvrig fått nær 70.000 visninger på VGTV, noe som kommer i tillegg til de 58.000 visningene den hadde på Youtube før Sony ba lærerne om å fjerne den fra nett.