En kveld med vanskelige følelser

I en stapp full sal i Blåboksen i Kulturfabrikken holdt søstrene Kristin og Anna Holand et teater om psykisk helse. I januar ble for første gang deres nye show ’’Kom som du er!’’ vist frem. I denne forestillingen ønsker de å nå frem til både unge og voksne, og inspirere dem til å tørre å være seg selv. På både godt og vondt.
Kultur

Ideen bak dette teaterstykket kommer av ønskene om å bryte barrierene som hindrer folk i å være seg selv, og se det gode i livet. Holand-søstrene mener det er veldig viktig at dette blir snakket om. De syns at tallet på unge som i dag sliter psykisk er skremmende.

- De får unge til å se temaet på en helt ny måte, sier Kim-Remi Kjesbu, som var en av de unge som stilte opp for å se teateret.

Unge Kjesbu legger spesielt merke til hvordan søstrene formidler dette på en voksen måte, men samtidig på en måte som når ungdommer bra.

- Psykisk helse er et tema som blir alt for lite snakket om, og mange ungdommer stenger dette inne i seg selv. Dette er viktig å få endret på.

Prest

Sammen med søstrene på scenen onsdag kveld var Odd Eider og Henriette Oudmayer.

Odd er prest, og bryr seg veldig mye om den psykiske helsen til ungdom. Dette var første gang han deltok på noe slikt, noe han syns var en stor forandring i forhold til å stå på en prekestol. Som prest er det flere unge som kommer til han, for å snakke om sine problemer.

- En episode jeg husker spesielt godt var en jente som fortalte meg at det beste hun visste var å kunne betro seg til meg, for da kunne hun ta av seg masken sin, forteller han.

Henriette Oudmayer derimot er bare seksten år gammel, og begynte tidlig å kjenne på det psykiske presset. Allerede da hun gikk i syvende klasse hadde hun begynt på sovemedisiner, og mobbing var en vanlig del av hverdagen.

- Jeg sammenlignet med ofte med andre jenter, og ønsket å være like tynn som dem. Jeg ønsket å ha like langt hår, eller like ren hud.

Nå har Oudmayer lært at det er viktig å være fornøyd med akkurat slik man her, og ikke sammenligne og konkurrere mot andre.

Bakgrunn

«Kom som du er» er en kveld med det beste fra den kritikerroste forestillingen Gjemsel og suksessen God Nok-festivalen..

Ideen bak stykket kommer ut av et ønske om å knuse barrierene som hindrer folk fra å se det gode i livet. Ønsket er å inspirere til å tørre å være seg selv, både på godt og vondt opplyses det fra arrangøren.

Showet er et initiativ av Nordland Fylkeskommune.