Da synes jeg vi av respekt for de dyrene vi slakter i løpet av et år, kan nyttegjøre oss av hele dyret.

Spis alt! I alle fall så mye som mulig. Slik man gjorde før i gamle dager, da vi nordmenn ikke var så forbanna bortskjemte som vi er nå i dag. Skal man se større på ting, kan man også si at folk sulter rundt omkring i verden, og man lurer på hvordan man skal klarer å produsere nok mat.

Kanskje vi skal begynne å spise all maten vi produserer? Jeg tenker det er en god start, jeg, i stedet for å kaste, brenne eller lage sement av den.

Når jeg sier at vi skal spise alt, så mener jeg blod, blodpannekaker, blodpudding og blodpølse, det er veldig godt! Kjaker, nyrer, hjerte, brissel, jur, tunge og ikke minst lever. Alt dette høres kanskje ikke så godt ut, men jeg har smakt alle disse.

Brissel, tunge, kjaker, lever og jur er kjempegodt. Brissel er noe av det beste jeg vet. Nyrer er kanskje ikke topp 25 av kjøtt jeg spiser, men det går.

Innmat! Det er dødskult! Det er godt også! Folk har spist det i årtusener, ikke vær så forbanna prippen og bortskjemt, skjerp deg! Innmat er billig også, det er neppe det slakteren får solgt først regner jeg med.

Du spiser nok en del innmat uten at du er klar over det, i forskjellige kjøttprodukter, servelat og kjøttdeig. Burgeren på gatekjøkkenet er nok noe annet enn kvernet entrecote, for å si det sånn. Hvorfor? Fordi det er billig og det er nok av det.

Pappa har noen villsauer som tusler rundt på en øy. Mamma og pappa bruker det meste av dyret, og alt blir til noe godt.

Dette er nok fordi pappa kjenner dyrene, han har vært der timer etter de ble født, han klipt ulla, han har rodd ut med høy til dem når det er for mye snø og de ikke finner nok mat, han har navn på dem og han er til stede når de blir slaktet, han slakter faktisk selv.

Mamma lager fantastisk god leverpostei, den er spesielt god når den kommer rett i fra ovnen, rykende varm og fersk. Det er få ting som er like godt.

Jeg har bestandig elska leverpostei. Jeg skal ærlig innrømme at de små, gule boksene har jeg hatt problemer med helt siden jeg var liten og gikk i barnehagen. Vi spiste nemlig brødskive med leverpostei der.

Hun på andre siden av bordet hadde nettopp tatt seg en stor tugge fra brødskiva si, så tatt en stor slurk melk. Mens hun hadde alt dette i munnen bestemte hun seg for å klinke til med tidenes nys. Der satt jeg, full av halvtygd leverposteibrødskive, snørr og melk. Jeg har ikke spist leverpostei fra gul boks siden.

Der hvor mamma så til de grader har levert med å lage god leverpostei, har pappa levert på blodmatkonsum.

Når jeg og pappa var alene hjemme pleide vi å spise blodpølse og blodpudding, med sirup. Mamma likte ikke lukta, så jeg og pappa benytta enhver anledning til å få spise blodmat.

I en leverpostei kan man bruke all slags lever, det går an med lam, okse, svin og til og med kylling. Skal du være skikkelig jålete kan du klinke til med gåselever, men da må du nok finne en annen oppskrift enn den jeg kommer med her.

Leverpostei med sylterødbeter

400 g svinelever

150 g svinekjøtt

250 g lettsaltet sideflesk uten svor

3 sjalottløk

4 ansjosfileter

1 ts allehånde

3 dl sukker 2 ts salt

1 ts kvernet sort pepper

2 ss ansjoslake

40 g hvetemel

40 g smør

3 dl h-melk

2 egg

8 små agurker (til sylting)

½ kg ferske rødbeter

6 dl eplesidereddik

9 dl vann

En god neve sprøløk

Kapers

Slik gjør du:

1. Finn først frem foodprosessoren, du trenger kniven som hører til også. Vei opp alt av kjøtt og lever, skjær det i terninger og legg det i foodprossessorbollen og sett den i kjøleskapet i en times tid. Det gjør vi for at det skal ha noenlunde samme temperatur, så det ikke sprekker. Samme prinsipp som produksjon av fiske- og kjøttfarse.

2. Mens kjøttet står i kjøleskapet, har du smør i en kjele. La det bli brunt, ha i mel og la også dette bli brunt, akkurat som når du lager brunsaus.

3. Når du er fornøyd med brunfargen, begynn å spe med melken, litt først, så mer og mer. Har du for mye i helt i starten, vil du få masse klumper. Rør kraftig mellom hver gang du har i melk. Når du har spedd i all melken, drar du sausen til siden og lar den avkjøle seg.

4. Du rekker kanskje å sylte rødbetene og agurkene mens du venter på at kjøttet skal bli godt og kaldt. Rekker du det ikke, kan du gjøre det mens leverposteien står i ovnen, eller dagen før. Det skal du faktisk få bestemme helt selv, du kan til og med sylte grønnsakene en måned i forveien. De står seg fint om de er dekket av syltelake og står kjølig. Skrell rødbetene og del dem opp i passe biter, agurkene beholder du hele, bare skyll godt av dem. Kok opp sukker, eplesidereddik og vann. Her kan du også ha i krydder som fennikelfrø, korianderfrø, laurbærblad eller stjerneanis.

5. Når laken koker, heller du av halvparten av laken og lar den avkjøle seg. Når den begynner å nærme seg romtemperatur, legger du i agurkene. Om du skal bruke agurkene med en gang kan det være lurt å kutte dem litt opp, så de syltes raskere. Rødbetene har du i resten av laken og lar dette koke sammen i 10 minutter, Etterpå drar du kjelen av varmen og lar det kjøle ned en stund før du setter det i kjøleskapet.

6. Nå er kjøttet kaldt. Det er nok mel, melke- og smørblandingen også, der du rører inn et egg. Vanligvis pleier man å lage denne helt hvit, som en hvitsaus, jeg syns derimot det er godt at smøret og melet får litt varme og blir brunt, da får man mer nøttesmak. Fargen på leverposteien vil også bli litt mørkere. Sett foodprosessorbollen med kjøttet, saltet og kniven på maskinen og kjør dette på full fart til en jevn og fin masse, Den trenger ikke være helt finkjørt, jeg syns det er godt at leverposteien er litt grov. Ha så i alt av krydder, sukker og ansjosen. Kjør dette enda litt til før du har i brunsausen.

7. Hell blandingen over i former. Om du vil hvelve leverposteien ut av formen og kutte den i skiver, og steke som man ofte gjør i Danmark, må du nok kle formen med bakepapir. Om du vil forsyne deg rett ut av forma dropper du det bare, enkelt og greit.

8. Sett formene over i et stekebrett med høye kanter, fyll så på med varmt vann rundt leverposteiformene. Stek leverposteien på 180 grader i 50-60 minutter. Server gjerne leverposteien varm og topp den med sylta rødbeter, sylta agurk, sprøløk, og kapers. Det er også dødsgodt med stekt bacon og sopp.