RUSTIKK MAT: Kleftiko vil neppe havne på bordet til de mest snobbete restaurantene, men du verden så godt det er. Alle foto: Christer Pedersen

Alle som har vært på ferie i Hellas, har høyst sannsynlig vært borti retten kleftiko.

De aller fleste tavernaer med respekt for gresk tradisjonsmat har retten på spisekartet.

Kleptoman mat

Kleftiko kommer fra ordet kléftis som er det greske ordet for tyv. Det danner grunnstammen i ordet kleptoman – som vi også bruker her i Norge.

Retten kommer fra sauetyver som gravde ned godt innpakket lammekjøtt i marka sammen med glødende kull fra bålene. Dette for at steikeosen ikke skulle avsløre deres skjulesteder.

I dag graver man ikke ned kleftiko, men man pakker inn maten godt i papir – og steker pakkene i mange timer.

Kleftiko på norsk

  • 2 kg lammebog

  • 1 kg bakepoteter

  • 2 sitroner

  • 1 rød løk

  • 1 knoll hvitløk

  • 1–2 røde paprika

  • Fersk timian og rosmarin

  • 1 glass hvitvin

  • Salt og pepper

Slik gjør du det

Legg kjøttet i en plastpose. Bland saften fra én sitron, et par knuste hvitløksfedd, rikelig med finhakkede urter, salt og pepper. Hell dette over lammebogen i posen, knyt igjen og masser inn marinaden. La ligge i kjøleskapet over natta.

Legg bakepapir i bunnen på en stekeform. Risle litt olje i skjøtene slik at det blir tett.

Skjær potetene (som IKKE må være melne!) i båter eller store terninger, løk i båter, paprika i ringer og del den hele hvitløken på midten. Legg i formen.

Legg lammebogen øverst og hell over marinaden.

Topp med noen urtekvaster–og hell til sist resten av sitronjuice og hvitvinen over.

Pakk inn i ytterligere matpapir–og tett godt. Pakken skal være lufttett.

Sett formen inn i ovn i 4,5 timer på 150 grader.

Ta ut formen og klipp bort «lokket» på papirpakken. Øk temperaturen i ovnen til 225 og sett inn formen i et kvarter.

Fjern kjøttet og hell av kraften. Etterstek potetene i ytterligere 15 minutter.

Om du vil, kan du jevne krafta med litt maisenna og servere til. Enda bedre er det dog å lage en tzatziki av yoghurt, agurk, mynte og hvitløk–og servere sammen med en gresk bondesalat–en horiatiki.

Rød vin fra Kreta i glassene–og du kan drømme deg bort til en gresk taverna ved havet!

Kalí órexi!