Det diskuteres ivrig og skribles på ark. Rundt et bord i ungdomsklubben Skarven på Myre sitter fire unge øksnesværinger og prater om blod, gørr og dører som åpner av seg selv.

Om ganske nøyaktig ett døgn skal de ha premiere på sin egenproduserte skrekkfilm. De er fortsatt på idéstadiet, og det gjenstår mye arbeid. Mer enn de kanskje sett for seg da de meldte seg på filmkurs i regi av Filmfokus Vesterålen.

Men de storkoser seg.

– Dette er kjempeartig, sier Arian Hanssen, søstrene Julie og Emma Lassesen og Lucy Jürgensen.

Tidkrevende

De har fått kræsjkurs i filmproduksjon fra instruktørene Karoline Ellingsen og Synne Larsen, og skal lage en kortfilm kun ved hjelp av iPad. De har allerede fått prøve seg, og viser stolt frem en liten kortfilm med både lydeffekter og filmtriks.

– Den handler om to personer som krangler om å ligge på en sofa. Det er bare en øvingsfilm, forteller Arian – og de innrømmer alle fire at de ble overrasket over hvor mye arbeid som ligger bak en film.

– Det tok to timer å lage 32 sekunder med film, sier Lucy og slår oppgitt ut med armene.

– Vi måtte filme fra ulike vinkler, klippe og mye av det vi lagde ble ikke brukt, sier Julie.

De unge filmspirene må bruke ipad til både opptak og redigering. Foto: Silje Helene Nilsen

Skuespiller eller fotballspiller

Alle har de prøvd seg så smått før. Julie har til og med vunnet Laterna Magica. Men nå vil de altså lære mer, og de planlegger en litt større produksjon som skal vises til venner og familie.

– Den skal bli skikkelig skummel, sier Arian.

– Det er viktig at man får bli litt kjent med karakterene først. Så må det komme en spenningstopp midt i filmen, og derfra bør det være tempo, forklarer Julie.

Om det blir en lykkelig slutt, har de ikke bestemt seg for.

– Har dere lyst til å jobbe med film når dere blir eldre?

– Ja, jeg har lyst til å jobbe med film, eller bli skuespiller, sier Julie og legger til:

– Eller kanskje fotballspiller.

– Min drøm er også å bli fotballspiller, sier Arian – før yngstemann røper sine fremtidstanker:

– Jeg skal jobbe på et stort kontor med fin utsikt og kjøleskap, sier Emma og smiler.

Filmkurs i hele Vesterålen

Synne Larsen og Karoline Ellingsen har flere år bak seg som instruktører på Filmfokus Vesterålens kurs for unge vesterålinger. De er begge fra Alsvåg, og har bakgrunn fra medielinja på Stokmarknes. Nå studerer de i Oslo og Trondheim, og synes det er stas å komme hjem og ha dette som sommerjobb.

– Det er fantastisk. Særlig når du får jobbe med en så herlig gjeng som dette, som har mange ideer og interesse for film, sier de.

Denne uka har de filmkurs i Bø og Øksnes, i neste uke besøker de Andøy og Sortland.

– De aller fleste unge i dag har en smarttelefon eller en iPad. Vi ønsker å vise at du kan lage kule filmer med det utstyret du har hjemme, sier de to.