Har du vært i eksempelvis Tunisia, Marokko eller Algerie så har du garantert smakt harissa i en eller annen rett.

En litt «tung» bakgrunnssmak preget av paprika, chili, hvitløk, kummin og karve. Blant annet.

Krydderpastaen brukes både til kjøtt, fisk, fugl og grønnsaker, og i ukas matspalte smaksetter vi en varm salat, samt grillspyd av kylling med harissa.

Varm salat med urter

300 g gulrøtter

3 røde paprika

15 cherrytomater

2,5 dl kokt quinoa

1 dl sultanarosiner

1 dl hakkede pistasienøtter

1/2 dl hakket mynte

1/2 dl hakket persille

1/2 dl olivenolje

2 ss harissapasta

1 sitron (saften)

Salt, pepper

Skrell gulrøtter og skjær i skrå biter på tre-fire cm. Rens paprika og skjær i strimler. Legg i en ildfast form.

Bland sammen olje, sitron, harissa, salt og pepper og hell over grønnsakene – og stek i ovn i 30 minutter. Snu etter halve tiden.

Kok quinoaen etter oppskriften på pakken (eller bruk couscous om du foretrekker det).

Bland sammen varme grønnsaker, quinoa og de øvrige ingrediensene og server.

Hete kyllingspyd

1 kyllingfilet per person

2 ss harissa

3 ss olivenolje

1 sitron (saften)

2 fedd hvitløk (knust)

Salt, pepper

Skjær filetene i terninger på 3 x 3 cm. Bland sammen alle de andre ingrediensene i en skål.

Legg i kyllingen og rør rundt slik at alt kjøtt er dekket med marinaden. La stå kjølig i minst en time i kjøleskapet.

Tre kyllingen på grillspyd i tre som du har bløtlagt i en halvtime (om du ikke gjør det så vil de ta fyr på grillen ...).

Grill i het panne eller på glovarm grill.

Server den varme salaten og kyllingen sammen med yoghurt smaksatt med mynte og sitron – eller en annen kjølig saus (kanskje tzatziki?).

I glassene passer lyst øl eller eksempelvis en rødvin fra Syd-Rhone.