Har du vært i eksempelvis Tunisia, Marokko eller Algerie så har du garantert smakt harissa i en eller annen rett.
En litt «tung» bakgrunnssmak preget av paprika, chili, hvitløk, kummin og karve. Blant annet.
Krydderpastaen brukes både til kjøtt, fisk, fugl og grønnsaker, og i ukas matspalte smaksetter vi en varm salat, samt grillspyd av kylling med harissa.
Varm salat med urter
300 g gulrøtter
3 røde paprika
15 cherrytomater
2,5 dl kokt quinoa
1 dl sultanarosiner
1 dl hakkede pistasienøtter
1/2 dl hakket mynte
1/2 dl hakket persille
1/2 dl olivenolje
2 ss harissapasta
1 sitron (saften)
Salt, pepper
Skrell gulrøtter og skjær i skrå biter på tre-fire cm. Rens paprika og skjær i strimler. Legg i en ildfast form.
Bland sammen olje, sitron, harissa, salt og pepper og hell over grønnsakene – og stek i ovn i 30 minutter. Snu etter halve tiden.
Kok quinoaen etter oppskriften på pakken (eller bruk couscous om du foretrekker det).
Bland sammen varme grønnsaker, quinoa og de øvrige ingrediensene og server.
Hete kyllingspyd
1 kyllingfilet per person
2 ss harissa
3 ss olivenolje
1 sitron (saften)
2 fedd hvitløk (knust)
Salt, pepper
Skjær filetene i terninger på 3 x 3 cm. Bland sammen alle de andre ingrediensene i en skål.
Legg i kyllingen og rør rundt slik at alt kjøtt er dekket med marinaden. La stå kjølig i minst en time i kjøleskapet.
Tre kyllingen på grillspyd i tre som du har bløtlagt i en halvtime (om du ikke gjør det så vil de ta fyr på grillen ...).
Grill i het panne eller på glovarm grill.
Server den varme salaten og kyllingen sammen med yoghurt smaksatt med mynte og sitron – eller en annen kjølig saus (kanskje tzatziki?).
I glassene passer lyst øl eller eksempelvis en rødvin fra Syd-Rhone.