For fjerde år på rad ble Tom Waits-løpet i Sortland avholdt fredag kveld. Løpet går fra vannhull til vannhull og i Tom Waits ånd blir gjerne stemningen riktig så løssluppen utover kvelden. Da Vol stakk innom for å sjekke trykket var imidlertid stemningen imidlertid ganske sivilisert, men på det tidspunktet hadde heller ikke løpet egentlig startet helt enda.

Lærte lyrikk av Saabye

Saabyes Bibliotek på Sortland Hotell var første stopp og initiativtakerne Gaute Bergsli og Ken Rune Hansen forklarer at det ikke er tilfeldig.

– Det er jo mange likheter mellom måten Saabye og Waits skriver på. Karakterene i deres univers er gjerne sånne som har ramlet litt utenfor, sier Bergsli.

Ken Rune Hansen kan bekrefte og han har til og med første hånds erfaring med Saabye som dikter.

– Jajamen, jeg gikk på skrivekurs da jeg var i tenårene for å lære å skrive dikt og det var Lars Saabye Christensen som var lærer. Det var på den tiden han bodde her i Sortland.

– Lærte du noe av han?

– Tja, jeg husker at han sa at noen ord var bedre enn andre.

Javel… mente han dine ord spesifikt eller ord sånn generelt?

– Hmm.. begge deler kanskje.

Hamsund og Waits

En annen dikter som har en tilknytning til Sortland er Knut Hamsun og også hos hans forfatterskap mener Bergsli og Hansen og kunne trekke paralleller til Tom Waits. En av de musikalske innslagene i løpet av kvelden, som framføres av trioen Torgeir Steinsland, Lisa Holstad og Sindre Myrbolstad, har også blandet sammen Hamsund og Waits.

Spennende karakterer

Fenomenet Tom Waits-løp oppsto i Oslo for femten års tid siden, som en motreaksjon til Grete Waitz løpet og det har fått avleggere i Kristiansand og Trondheim og altså Sortland. Nøyaktig hvorfor Tom Waits har slik gjennomslagskraft i Sortland skal forbli usagt, men Bergsli peker på stemningen i det spesielle Tom Waits-universet som det som appellerer særlig hos han.

– Det er spennende karakterer og en stor musikalsk variasjon som gjør det interessant.