For mange er romjula kinotid, og det gjenspeiles i tallene. I år har også storfilmer som Star Wars: The Last Jedi og den Harald Zwart-regisserte Den Tolvte Mann blitt sluppet rundt juletider, noe som har hatt sitt å si for besøket. De to er de mest populære filmene akkurat nå, ifølge kinosjef Rita Sundberg ved Kulturfabrikken i Sortland.

– Det går for fulle hus på både Den Tolvte Mann, og Star Wars. Besøket er bra. Det var helt utsolgt sal på Den Tolvte Mann i går, og én billett ledig til kveldens forestilling da jeg gikk fra jobb  i dag. Det ser bra ut, men jeg har ikke totaltallene foran meg nå, sier hun.

– Det jeg kan si, er at det er mange år sida jula totalt sett har vært så bra som den har vært hos oss i år, sier konstituert daglig leder Ketil Johnsen ved Hurtigrutens hus i Stokmarknes.

Star Wars: The Last Jedi ble sluppet på kino 13. desember, mens Den Tolvte Mann hadde premiere første juledag. Det hadde også animasjonsfilmen om oksen Ferdinand.

Desemberrekord

For kinoen i Stokmarknes har tallene vært svært gode.

– Jula i år, med Ferdinand, Den 12. mann, og Star Wars, har vært bra. Til tross for at Star Wars hadde godt besøk alt fra 13. desember, har den også vært godt besøkt i jula. Det er tydelig at noen har venta med å gå til jula, for å se den sammen, sier Johnsen.

Faktisk har desember generelt vært svært godt besøkt for kinoen, opplyser han. De har hatt 1905 besøkende, som er opp mot 80 prosent bedre enn desember i fjor.

– Det er mange grunner til det: vi fikk en del av Kurt Josef Wagle-visningene inn i desember, så var det Montebllo-stuntet vi gjorde, da Karpe Diem var her. Og disse julefilmene. Det er nok der forklaringa ligger, men jula har også vært veldig mye bedre i år enn tidligere. Det har nok en sammenheng med mixen av filmer – vi viser både god barnefilm og voksenfilm, og det at Star Wars fortsatt går så bra, sier han.

Populære filmer

Romjulas store barnefilm er altså en ny animasjonsfilm om oksen Ferdinand. For den voksne delen av befolkninga, er oksen mest kjent gjennom den årlige visninga av Disney-julefilmer på julaften.

Ferdinand blir latterliggjort av de andre oksene fordi han egentlig er ganske fredsommelig, og heller vil lukte på blomstene enn å slåss. I filmen skaper han blant annet kaos på en blomsterfestival, og prøver desperat å forklare de andre oksene hvor farlig det er å delta i tyrefektingkampene. Historien er modernisert for et nytt publikum, men grunnhistorien er den samme.

Den Tolvte Mann, romjulas andre premierefilm, handler om motstandsmannen Jan Baalsrud. 12 sabotører er på vei oppover nordlandskysten i en fiskeflåte, men har blitt forrådt, og blir senket av tyskerne. Kun én mann overlever - Jan Baalsrud, som legger ut på en desperat flukt, med god hjelp fra lokalbefolkninga. Nordmenn får aldri nok av fortellinger om andre verdenskrig, og for det nordnorske publikum hjelper det nok også på at filmen er spilt inn i Troms.