Brazz Brothers fikk ungene opp av stolen i storslagen konsert

Brazz Brothers holdt en engasjerende konsert for barn og unge i Møysalen fredag formiddag.

Brazz Brothers imponerte

Kultur

Barn og unge er viktig for Sortland Jazzfestival. Så er også tilfelle for Brazz Brothers, noe som var tydelig under deres konsert i Møysalen fredag formiddag.

Bandet fikk med seg hele salen, som var fylt av barnehage- og skolebarn, inn i jazzens univers. Med en lekenhet, ispedd masse humor, var det sømløst måten det hele foregikk på. En smakebit av dette, kan du se i videovinduet over.


Åpnet Sortland jazzfestival 2018 med smil, rytmer og glade barn

Sortland Juniorkorps fikk opp jazzstemninga under åpninga av Sortland jazzfestival onsdag formiddag.

 

– Viktigste vi gjør

Men hvorfor er barn og unge så viktig for bandet fra Sunnmøre?

– Som profesjonelle musikere er dette noe av det viktigste vi gjør. Nemlig å spille for den kommende generasjon og spre, forhåpentligvis, god musikk, sier Jan Magne Førde i Brazz Brothers.


Dette er Brazz Brothers

The Brazz Brothers er en norsk jazzgruppe fra Langevåg på øya Sula utenfor Ålesund. De kalles også Brazz Broz og Brass Brør.

Musikken de spiller er en blanding av tradisjonell og moderne jazz og folkemusikk fra ulike deler av verden, men mest fra Skandinavia.

Gruppen ble dannet av brødrene Jarle, Jan Magne og Helge Førde og Runar og Stein Erik Tafjord i 1981 som en ren messingkvintett. Disse hadde spilt sammen i Langevåg Skulekorps, og Jarle, Helge og Stein Erik hadde allerede vært del av Ytre Suløens Jassensemble i 1976 på Jazz & Heritage Festival i New Orleans i USAsom førstetrenger referanse norske jazzband.

I 1985 ble Egil «Bop» Johansen (1934–98) medlem av gruppen, og sammen spilte de over 1 200 konserter sammen. Etter hans bortgang tok Marcus Lewin fra Eskilstuna, Sverige over som trommis. I tiden 1990–95 hadde de et omfattende med den amerikanske trompetstjernen Lester Bowie.

I 1986 startet innspillingen av deres første album, Brazzy Landscapes med egne komposisjoner og arrangement med opptreden av den britiske sangeren Phil Minton.

Gruppen har spilt og gitt ut en rekke plater sammen med mange kjente fra inn- og utland. De har turnert i USA, Afrika, Asia og store deler av Europa, og holdt mange konserter i året. Alle medlemmene har også gjennomført en rekke soloprosjekter.

(Kilde: Wikipedia)

 

Og gleden var merkbar, ikke minst for publikum. De danset, klappet og hoppet i stolene i Møysalen. Hva er så hemmeligheten for å lykkes med dette?

– Vi vet hvilken utfordring det er å samle så mange barn og unge og få de engasjerte. Da må vi være flinke til å dra de med i musikken slik at de kan «musisere». Det er også jazzens store forse, nemlig at vi kan improvisere «i farta». Vi kjenner med en gang hva vi lykkes med, og kan da ta inn ting i musikken vi vet engasjerer.


Sortland Jazzfestival:

Lover store jazz-opplevelser for barn og unge

Sortland Jazzfestival arrangeres for 30. gang fra 19. september. Arrangøren lovde tidligere i år et rikholdig program for barn og unge - nå er programmet klart.

 

Gleder seg

Lørdag spiller Brazz Brothers sammen med Sortland Musikkforening i Møysalen. Det gleder de seg stort til:

– Vi elsker samspill med andre musikanter. Nå skal vi spille sammen med et stort ensemble i Sortland Musikkforening og lage en flott hyllest til brassmusikk fra New Orleans. Så folk kan vente seg noe stort, sier Førde.


– Det er alltid vanskelig, men jeg tror vi har fått til ei fin pakke med artister

Steinar Kjeldsen håper og tror Sortland Jazzfestival har fått til ei fin blanding artister på besøk under Sortland Jazzfestival i september.