Festival klar for Vesterålen for første gang

26.-28. juni 2020 arrangeres festivalen Cellolyd i Vesterålen for første gang, med seks konserter i Sortland.

Lisa Holstad tar med seg Cellolyd til Vesterålen. Arkivfoto 

Kultur

Cellolyd er Norges første og eneste cellofestival og ble startet i 2012. Det var Lisa Holstad, som i dag er distriktsmusiker på Sortland, som startet festivalen i sin hjemkommune Moskenes i Lofoten. Sammen med distriktsmusiker i Hadsel, Synnøve Volden, og fem andre cellistkolleger fra Oslo og Stavanger tar hun i år med seg festivalen til Sortland.

– Sortland har et levende musikkliv og et av de største cellomiljøene i Nordland. Etter mange år med festival i Lofoten har jeg nå lyst til å koble den opp mot dette miljøet som jeg er så heldig å få jobbe med til daglig. Kulturfabrikken og Sortland kulturskole har vært positive fra første stund, og det er mye takket være dem at publikum i Vesterålen, og ikke minst elevene i kulturskolene nå får ta del i Norges eneste cellofestival, sier Holstad i ei pressemelding.

Bredde

Festivalens konserter er bygget opp rundt noen faste konsepter som viser celloens bredde. Én konsert er viet den klassiske musikken, og for å lede denne kommer den svenske stjernecellisten Jakob Koranyi, som til daglig opptrer som solist i de største konserthusene i Europa. Koranyi skal lede Cellolyd-ensemblet i musikk av de latinamerikanske komponistene Heitor Villa-Lobos og Astor Piazzolla, og han skal fremføre noe av det vakreste som er skrevet for solo cello, nemlig cellosuite No. 3 av J.S. Bach.

Cellolyd har tidligere gjort stor suksess med sine samarbeider med vokalister innen pop- og visesjangeren, som Marit Larsen, Sondre Lerche, Ingrid Olava og Frida Ånnevik. I år er det folkemusiker og vokalist i bandet Valkyrien, Tuva Syvertsen, som skal fremføre sin musikk med Cellolyd-ensemblet. Syvertsen har allerede vært solist med Cellolyd-ensemblet da de reiste til festivalen Rio International Cello Encounter i Brasil i august 2019 for å fremføre norsk folkemusikk og Syvertsens egne låter. Dette samarbeidet får sin Norges-premiere under festivalen.

Eksperimentelt

Nye lyder er festivalens faste arena for eksperimentell musikk. Cellisten Oda Dyrnes vokste opp som en del av Sortlands rike musikkliv og har nå etablert seg som musiker og komponist i København. Cellolyd har invitert henne til å holde en egen konsert i Kvitbrygga, hvor det også blir urfremføring av et nytt verk skrevet for Cellolyd-ensemblet.

Cellopub er en konsert med mye humor og lave skuldre. Her fremfører Cellolyd-ensemblet musikk i de fleste sjangre, og hvert år fremføres det en ønskelåt som publikum har meldt inn på forhånd. Målet er å overbevise publikum om at alt fra danseband til hardrock låter bra på cello!

En barnekonsert er fast post på programmet, og i år vil Ensemble Blå gi barn i alderen 6-12 år en forsmak på trioens nye skolekonsertproduksjon “Spøkelsestrioen”.

Festivalen avsluttes med en feiring av Vesterålens yrende “celloliv” i konserten CelloBassOrama. Her samles kulturskoleelver fra Hadsel og Sortland, Sortland VGS, musikere tilknyttet Sortland strykeorkester og de profesjonelle cellistene til det største cello- og bassorkesteret nord for polarsirkelen. Repertoaret vil bestå av klassisk musikk, filmmusikk og tøffe poplåter. Det blir også soloinnslag fra viderekomne elever som har deltatt på mesterklasse med Jakob Koranyi.


PROGRAM

Fredag 26. juni

Sortland kirke: Tuva Syvertsen med celloband

Lørdag 27. juni

Kulturfabrikken Sortland: Den klassiske med Jakob Koranyi

Kulturfabrikken Sortland: Cellopub

Søndag 28. juni

Kulturfabrikken Sortland: Barnekonsert- Spøkelsestrioen med Ensemble Blå

Kvitbrygga: Nye lyder med Oda Dyrnes

Kulturfabrikken Sortland: CelloBassOrama