Høytidsstemt og vakkert

Det høres merkelig ut, men fungerer fint. Dette møtet mellom lite og stort, munnspill og orgel, Sigmund Groven og Iver Kleive har resultert i en innspilling hvor den gode melodien styrer.

5

harmOrgan

Låtene

Innspilt i Uranienborg kirke september i år:1. Gloria – Sigmund Groven
2. Aria – Groven. Flute Sonata in E-flat Major BWV 1031 - J.S. Bach
3. Allegro moderato
4. Siciliano
5. Allegro
6. I himmelen – arr. Groven. Melodier fra koralboka - arr. Iver Kleive
7. Vektervers
8. Mitt hjerte alltid vanker
9. Kom regn fra det høye
10. Kristne. La oss søke sammen
11. Se, vi går opp til Jerusalem
12. Påskemorgen
13. Lengt – Groven
14. Myllarguttens bruremarsj - arr Groven
15: Toccata ”Store Gud, vi lover deg” – Kleive. Suite provencale – Kleive
16. En bagatell i det store og det hele, ikke noe å bry seg om
17. Farvel kjære venn – som et pust i siv
18. Den grønne trøya
19. Côte d’Azur. Recorder Sonata in F major, HWV 369 - Händel
20. Siciliana & Giga
21. Undring - Groven
22. In Memoriam – Groven
23. Vårsøg - SommerroDet er verd å nevne at lyden på platen er av høy kvalitet. Lindberg Lyd var verdens første selskap som lagret lyd på Blue-Ray skiver. Men kjøper du platen får du to versjoner, en musikk Blue-Ray, og en Super Audio sourround-CD som kan spiller på en hvilken som helst CD-spiller.

Kultur

Her er norske religiøse folketoner, koralbearbeidelser, litt Bach og Händel og ikke minst noen kortere komposisjoner av Kleive og Groven. Et visst høytidspreg blir det nødvendigvis, orgelmusikk blir alltid det. Ikke det at det er musikk for julen akkurat, denne er nok like fin til påske. Kanskje mest ei plate for de stille stundene, men definitivt ikke i sviskekategorien. Det er bare det at litt for mange iørefallende låter med fine smukke toner ikke gir så mange lyttermessige utfordringer, istedenfor får vi vakre melodier, salmer, folketoner og barokkmusikk.Sigmund Groven og Iver Kleive har samarbeidet i over 30 år. Allikevel er det rart at disse to instrumentene skal kunne fungere i lag det lille munnspillet med det lave tonevolumet og det store brølende orgel. Samtidig har de begge metalltunger som vibrerer i en luftstrøm, så selve lyden er nokså lik.Begge musikerne er folk som en ikke hører så mye om, men Sigmund Groven er blant de fremste, om ikke den fremste munnspillvirtuosen i verden. Og Iver Kleive har gitt ut en rekke plater med orgelmusikk, hvorav de to med Max Regers orgelverk ruver, vi husker også hans nylige Requiem for kor og orgel fremført med tre kor i Tromsø. Iver Kleive jobber også mye med andre musikkformer, og må kunne betegnes som en crossoverartist som føler seg hjemme like mye i kirkemusikk og klassisk som i rock og folkemusikk. Han er mye brukt som studiomusiker og har deltatt på over 200 innspillinger.Sånn i hovedsak er harmOrgan bygd rundt 2 samlinger av Iver Kleives låter. Først egne arrangement over salmemelodier og Suite Provencale. Videre får vi både Bach, Häendel og Sigmund Grovens låter som In Memoriam til hans mor, en religiøs folketone hun sang, salme det også. Skiven avsluttes med Vårsøg, som har vært brukt som kjenningsmelodi til Nattønsket NRK P1 laga av Henning Sommero.Toccata ”Store Gud vi lover deg”, er mektig og der regjerer Iver alene bak orgelkrakken hvor han trekker og vrir på alt av spaker, knotter og pedaler akkurat slik som vi vil organister skal gjøre. Da har Groven med munnspillet pause. Den og Påskemorgen, Mitt hjerte alltid vanker og Undring er klare favoritter.