God stemning og gode historier

Lars Martin Myhre sørget for en flott kveld på Ekspedisjonen fredag kveld.
Kultur

Latteren sitter løst, stemningen er upåklagelig og musikken er munter og lett. Lars Martin Myhre gjestet Sortland jazz- og viseklubb og Ekspedisjonen fredag kveld.

Myhre har mange år bak seg som artist. Han har jobbet med Odd Børretzen i 30 år - det er vel det han er mest kjent for - og med Arild Nyquist  i 20 år. Og mellom sangene han en gang spilte sammen med sine gamle kolleger, og venner, forteller han historier og anekdoter fra deres, og sitt eget, liv.

God underholdning

Sortlendingene er ikke vanskelige å be. Publikummet på Ekspedisjonen lar seg enkelt underholde, både av sang, vakkert gitarspill, og munter småprat.

Og historier har han mange av. Han prater mye mellom, og midt i, sangene. Blant annet om den ene av to plater som skal slippes om bare litt over en uke.

- Den ene platen spilte vi inn i min avdøde venn Kenneth Sivertsens hus på Bømlo. Av støymessige årsaker måtte vi skru av både kjøleskapet og varmepumpa. Så da ble det varm øl og kaldt hus, sier Myhre fra scenen.

Lars Martin Myhre synger låter de fleste kan kjenne seg igjen i, om båter, damer som ligna på ei som var fin, engler, fisketurer og over gjennomsnittlig tøffe mandagsmorgener.

Slipper to album samme dag

Myhre er altså aktuell med utgivelser av hele to nye plater, som begge slippes samtidig 4. november. Den første, som er spilt inn i huset på Bømlo, «En natt med Olson og Strand», består av hans turnerepertoar. «Livets vann - et vannverk» er plate nummer to, et stort stykke med nærmere 100 musikere.

- Den første platen, jeg tror ikke dere noen gang har hørt en mer «nede» plate, sier han.

- Den er veldig sen, den har nok en hvilepuls som ligger rett over koma.

50-60-70 plater

Selv om Myhre er mest kjent for sitt samarbeid med Odd Børretzen, er det ikke til å komme unna at han har gitt ut både egne plater, og medvirket på andre artisters plater, de siste 30 årene. Selv anslår han å ha vært med på rundt 50-60-70 plateutgivelser.

Sammen med Odd Børretzen har Lars Martin Myhre mottatt fire spellemannspriser, i 1996 i klassen «årets låt», i 1997 i klassen «viser og viserock», i 2001 for «tidenes norske hit» og i 2002 i klassen «viser».