Navnet The Mar Vista Philharmonic med forkortelsen MVP står for Most Valued Players ifølge amerikansk baseballterminologi, og vi samstemmer, MVP består av overordentlig dyktige musikere. Fowlerbrødrene, som vi ikke har hørt fra på lenge, kjenner vi igjen fra Zappas Roxy & Elsewhere fra tidlig på 70-tallet, det er også fra den skiva vi det kjente Zappa utsagnet: ”Jazz is not dead it just smells funny.” No forest fire er nok mye mer jazzig enn det meste av det Zappa jobbet med. Musikerne får her i stor grad vist hva de er gode for, vi hørte mindre fra de på Zappa sine skiver som jo er kraftig regiserte i forhold.

Det første en legger merke til straks plata åpner er Miles Davis påvirkningen fra Bitches Brew-perioden. Det skyldes at låten No Forest Fire var spilt inn kort tid etter Miles sin død og at den er derfor en hyllest til ham. Her legger en også merke til Tommy Mars, som er uhyre aktiv og nærmest allestedsnærværende med sitt Fender Rhodes. På siste låten, som utvikler seg til en marsj, levere samme karen også fin og fri vokalkunst. Det er ikke mange som er i stand til å spontankomponere en tekst med George Bush og Saddam.

Det er givende å høre hva de klarer å få til på den første låtens 20 minutter uten at en tone, takt eller tempo er bestemt på forhånd. Høre hvordan de samler seg om noe felles for så å bryte løs og nærmest gå hver til sitt fra samklang til disharmonier, spenning og avspenning, ebbe og flo og tilbake igjen.

Plateselskapet Zonic Entertainment har tidligere gitt ut to plater med Zappa-inspirert musikk, den surrealistiske og humoristiske Strange News from Mars og oppfølgeren The Jimmy Carl Black Story. På begge deltar flere fra The Mar Vista Philharmonic samt gitaristen Jon Larsen fra Hot Club de Norvege. Jon Larsen leder og gitarist i Hot Club De Norvege, som har hatt et nært forhold til Frank Zappas musikk i lang tid, er mannen bak innspillingen. Multikunstneren Jon Larsen ble 50 tidligere i år. Han har ikke bare feiret, men også gitt ut bok om sitt malerarbeid. Han har kjørt i gang en et års lang turne i forbindelse med Hot Club de Norvege sitt 30-års jubileum, de kommer også med jubileumsplate samt surrealistisk lydbok om Hot Clubs historie, - Willie Nickersons egg. Vesterålen Online vil følge opp disse utgivelsene.

Hot Club de Norvege spiller 18/9 på Sortland og på Fransk Aften på Melbu dagen etter.

Personell:

Tommy Mars-keyboard og vokal, Walt Fowler-trompet og flygelhorn, Bruce Fowler-trombone, Larry Klimas-tenor sax, sopran sax, Kurt McGettrick-bass klarinett, baritone sax, Arthur Barrow-elektrisk bass, Vinie Colaiuta-trommer. De fleste her har spilt på Frank Zappas plate The Man From Utopia, nå fungerer flere av disse under navnet The Band From Utopia.

Låter:

1. No Forest Fire 20:06 2. Prison Bush 13:34 Bitches Castle 26:18 4. Here, George 6:22. Innspillingen, den første av flere frie gruppeimprovisasjoner, er gjort 22. august 2002 i Arthur Barrows studio i California og nå utgitt på Zonic Entertainment. Navnet No forest fire henspeiler på en stor skogbrann som herjet California under den første innspillingen.