Bigbang er tilbake med et album de selv føler er deres beste verk noensinne. For mye har hendt siden forrige studioalbum, Edendale (2009). Det er ikke lenger så viktig å være flink. Denne gangen har bandet latt lyd være lyd, og latt hver enkelt låt leve sitt eget liv. De har tatt konsekvensene av å tidligere ha følt seg stressa i studio. Skuldrene er lave, energien høy – og råskapen, nerven og energien er viktigere enn noen gang.

Tittelen på albumet dukket opp for vokalist og låtskriver Øystein Greni da han passerte en gjenbrukstasjon i Los Angeles, hvor han har bodd de siste årene, som heter ”Star Scrap Metal”. Det er nettopp det bandet gjør, bruker gamle elementer og skaper noe nytt. Greni selv elsker idéen om vedlikehold og gjenbruk, og har blant annet bygget opp sitt studio i LA med gammelt opptaksutstyr og gjenbrukte planker. Gamle gjenstander har en historie, en sjel – og blir av noen betraktet som skrap. Epic Scrap Metal er både betegnelsen på gammelt skrapmetall, og en metafor for medtatte sjeler. Vedlikehold og resirkulering er for bandet et bilde på å trosse motgang.

Det varierte albumet inneholder blant annet festlåta ”Cigarette”, den skjøre men kraftfulle singelen ”Everybod And Their Broken Hearts”. Greni har også fått med seg amerikanske Lissie på den dramatiske duetten ”No One”. Referanser som både Led Zeppelin, Al Green, Sonic Youth, Van Halen, White Stripes og Tom Petty dukker opp når de selv forteller om platas musikalske inspirasjonskilder. I tillegg til en gjeng naboer fra Grenis eget nabolag i LA som korer på ”Cigarette”, dukker både Thomas Seltzer og Thom Hell opp på albumet.