Jan Erik Vold: Vokal The Complete Recordings 1966-1977 – Plastic Strip PSPCD715

På denne forseggjorte boksen inneholdende 3 CD-er og en DVD ligger mye av det fineste av jazz og poesi vi har fra 60 og 70-tallet. Nemlig gjenutgivelse av platene Briskeby Blues, Hav, Trikkeskinner og ingentings bjeller på de to første. Videre har vi en CD hvor Jan Erik Vold leser egen poesi, og til sist DVD med TV-program, radiosendinger og et slideshow.

Dette må uten tvil i min sjel være årets jazz-reutgivelse. De to første CD-ene med jazz og poesi er noe av det ypperste som er laget med flotte musikere og en poet som får det han leser til å klinge så varmt og så i samklang med bandet.

På Briskeby Blues er det de meget dyktige musikerne Jan Garbarek, Terje Rypdal, Jon Christensen og Arild Andersen som akkompagnerer slik de gjorde det på slutten av 60 tallet med mengder av frihet og friskhet, en setting som synes å ha passet Vold sin poesi meget godt. Likeså er disse med på platen HAV, med tillegg av pianisten Bobbo Stenson. HAV har vært umulig å få tak i leeennnnge, den har mye av de samme kvaliteter som Briskeby Blues.

ingentings bjeller er med Bobbo Stenson, Garbarek, Jon Christensen, Palle Danielsson. Det vil si det som ble den nye gruppen til Garbarek. Ingentings bjeller er litt østlig zen inspirert.

En merker stor forskjell på Jan Garbareks tone i saxen i løpet av disse 11 årene. Røsten blir dypere og fastere. Poesien til Vold er mindre politisk enn den er nå, men desto mer kjærlig.

Filmklippene fra TV inneholder mye fin nostalgi. Gamle filmklipp fra trehusbebyggelsen på Briskeby på slutten av 60-tallet, Jan Erik som leser Kulturuke var og er jo stor humor, andre opplesninger og klipp fra diverse kulturdebatter på TV er givende å se på selv i dag.

Samlingen er gitt ut i forbindelse med Jan Erik Volds 70-årsdag. Vi gratulerer!