Terje Winther: electronic regions - Bajkal Records 222019

Tidligere har vi hørt Terje Winthers soloplatetrespasser fra 2004 og gruppeutgivelsen wintherstormer fra 2008, og vi føler oss også nå hensatt i tid tilbake til siste havdel av 70-tallet, da spesielt tyskerne gjorde seg gjeldende på den musikkelektroniske arenaen med Klaus Schultze og Tangerine Dream.

Terje Winther har komponert, arrangert, spilt og tatt opp musikken selv. Og han har klart seg med en instrumentpark på bortimot 40 forskjellige sequencere, synthesizere og annet lydbehandlingsutstyr, samt litt stemmebruk.

Det hele åpner med noen illevarslende luftvernsireneaktige lyder. Siden utvikler og bølger musikken fremover nesten som det var en meditasjon.

Men sjangeren har det i seg at en gjerne finner litt for forutsigbare musikalske forløp. Disse bryter Winther opp med ringmodulatorer som lager litt mer slemme lyder. Ofte brukes klanger som kommer og går i et ekkolignende forløp med dopplereffekter, det er veldig mye brukt i denne stilen. Støy hører selvsagt også med som virkemiddel, gjerne i form av støyeksplosjoner. Trinnløse atonale forløp glir over i spennende ostinat, hvor det kommer lag på lag med musikk, som lag av skyer når de glir vekk og avslører nye lag bak, eller en reise i et kystlandskap hvor en ny øy oppdages og gjenoppdages etterhvert som du drar forbi og en ser fra et annet hold, landskapene er i forandring. Det er da en forstår at intet er fiksert, det forandres mens du reiser, så også med denne musikken og forsåvidt all musikk, umulig å holde fast, umulig å fiksere.

Terje Winther har lyktes med å kontrastere klanger mot hverandre. Glassklare toner mot stygge kantete støyende lyder og avrundete, vibrerende og mer statiske lyder. Likeså sterkt elektroniske og andre mer organiske lyder.

Electronic rendezvous på CD 2 avviker sterkt fra de andre låtene, nærmest poplåt aktig med en forvrengt messende stemme. Kanskje litt som fra det gamle Kraftwerk. Låten er nærmest for en singel å regne, det nærmeste Winther kommer pop-markedet.

Terje Winther spiller solokonsert i England i høst i en konsertserie som går under navnet ”Awakenings”.

Låter

CD 1 entering regions suite

1 time 11:12 2 and again 4:09 3 i feel my life 20:59 4 repeating (itself) 5 over and over (again)

CD 2

1 electronic rendezvous 3:52 2 where the waters leaves the road 51:53 3 evermore 25:16