Det skriver museet i en pressemelding.

Ifølge dem utforsker vandreutstillingen en ny måte å involvere kystsamfunn lands norskekysten i krigsseilerhistorien.

– Både enkeltpersoner og institusjoner kan kuratere (organisere og sette sammen, journ.anm.) dette midlertidige krigsseilerminnesmerket i havgapet i sitt nærmiljø og med det skape en anledning til å minnes og bearbeide lokal krigsseilerhistorie. Nå har Sortland museum tatt på seg ansvaret å videreformidle denne historien, står det i pressemeldingen.

4.000 av de norske sjøfolkene i handelsflåten under krigen var mellom 14 og 18 år, og flertallet var kun et par år eldre. I utstillingen portretteres åtte av de som var barn og unge da krigen gjorde dem til krigsseilere.

– Som tidsvitner forteller de på vegne av mange. Å forstå krigsseilernes historie gjennom dem, krever imidlertid varsom fortolkning. De mange tause skjebnene som omslutter disse overlevelsesberetningene fortrenges lett, i en lesning der det tross alt gikk godt med krigsseilerne. For mange gjorde det ikke det, skriver Sortland museum i pressemeldingen.

Utstillingen, som er gratis og døgnåpen, er en videreutvikling av bokprosjektet «Krigsseilerne. Å overleve freden» fra 2015, av Idunn Sem og Carsten Aniksdal. Den er videre designet og konstruert av Torgeir Tredal.

– Gjennom bilder, tekst og lydopptak forteller utstillingen en sterk historie om livet etter krigen, med særlig fokus på mental helse, skriver museet i pressemeldingen.