Hun har nå tonesatt dikt av Gunvor Hofmo. Hun har med seg et knippe musikere som gir legger an en litt mørk undertone og derved understreker tekstene til denne lyrikeren. Magnus Ryan fra Motorpsycho og Ståle Storløkken bidrar sterkt til dette lydbildet. Susanna Wallumrød synger sakte, men ofte sterkt og da skjærer ordene gjennom bandet og når lytteren. Det er en vakker og melodiøs tekstformidling, levert på norsk. Det er ikke ofte vi treffer på så store doser melankoli, det er stjerneløse netter med enkelte lysstreif som anes hist og her som dominerer. Nå som våren står for døren, vi har mørket bak oss, og lyset flommer inn mellom snøbygene virker denne sorgvakre musikken ekstra sterkt.

Dette er ikke festmusikk, snarere tvert imot, det er mørke og dystre dikt om ensomhet, lengsel, natt og sorg, men vel verd å ta vare på. Susanna har laget djerve melodier mens bandet har bidratt med et rockete og tyngre musikalsk underlag. Men samtidig med et åpnere musikalsk preg som skyldes et nydelig samarbeid mellom Ståle Storløkken og Magnus Ryan her, litt Motorpsycho og Supersilent. Skulle tro de hadde drevet med dette i åresvis. Innimellom tynges bandet av heavy gitar og trommer, men de legges langt bak i lydbildet og blir derfor ikke dominerende. Resultatet blir seig, sakte melodisk rock som eter seg fast i hodet. De som har spist seg lengst inn er spor 7. I en mørk natt, men spor 3 Er jeg gjør også et sterkt inntrykk.

Gunvor Hofmo var en av vår tids mest markante poeter. Hun må ha vært sterkt preget av å se sin kjæreste Ruth Maier bli sendt til Auschwitz fra Norge 26. november 1942 på fangeskipet Donau, mens hun selv ikke kunne annet enn å se på fra kaikanten. De var begge unge, og begge visste hva den reisen innebar. Dette må Gunvor ha bært på gjennom livet, kanskje derav tilnavnet Mørkets sangerske gitt henne av hennes biograf Jan Erik Vold. Denne CD-en har fått navn etter Hofmos første diktsamling, gitt ut i 1946. Ruth Maier som blei eksportert til utryddelsesleiren har også fått sin historie i bokform presentert av Jan Erik Vold i Ruth Maiers dagbok. Gunvor Hofmo har gitt ut over 700 dikt og regnes som en av de største lyrikerne vi har hatt etter krigen.

Låter: 01 Ensomhet II 02. Døden er ikke til! 03. Er jeg? 04. Til stillheten 05. Kjenner du ditt hjerte 06. Nattens veier 07. I en mørk natt 08. Det skjer 09. Rop ikke etter ilden 10. Hva fanger natten 11. Jeg vil hjem 12. Vinterkveld 13. Skogene vil komme

Musikere: Susanna K. Wallumrød-vokal, Ståle Storløkken-flygel, piano, Fender Rhodes, Hammond b3 og synth, Hans Magnus Ryan-gitar, Jo Berger Myhre-el-bass og kontrabass, Erlend Dahlen-trommesett, perkusjon, pauker, omnichord og sag.

For ordens skyld nevnes at Storløkken er kjent for musisering med Elephant9, Supersilent og Terje Rypdal, Hans Magnus Ryan spiller i Motorpsycho, Jo Berger Myhre med Solveig Slettahjell og Splashgirl og Erland Dahlen med Nils Petter Molvær, Madrugada iog Xploding Plastics.

Dette er Susannas 5 album i eget navn og den blei spilt inn i ABBAs studio i desember 2010. Produsert av den kjente Helge "Deathprod" Sten, støyens mann. Omslaget er tegnet av Ruth Maier med Kim Hjortøy som designer.