Den lokale filmfestivalen Laterna Magica har blitt avholdt hvert år siden 1992, og byr på filmkonkurranse og filmfest for ungdom i november.

Selve konkurransen er som vanlig en viktig del av Laterna Magica. Under filmfesten i festivaluka vises klipp fra de innsendte filmene, og det blir delt ut priser til vinnerne i de ulike kategoriene.

Påmeldingsfristen til filmkonkurransen er 21. oktober, og alle ungdommer mellom 10 og 25 år er velkomne til å delta.

Kurs med profesjonell filmskaper

Filmskaper og fotograf Jenny Andersen fra Tvibit kommer i slutten av september for å hjelpe til med å lage film.

Jenny Andersen er en filmskaper bosatt i Tromsø. Der jobber hun som regissør og kamerakvinne i filmselskapet Koko Film. Hun er utdannet ved Norsk Fotofagskole i Trondheim, og har jobbet i filmbransjen i seks år. I vinter debuterte hun som regissør med kortfilmen Over Vannet som vises på flere norske filmfestivaler i år. Jenny jobber for tiden med regi på en rekke filmprosjekter, i tillegg til å filme for andre produksjoner i regionen. Foto: Laterna Magica

Ungdommene som deltar trenger ikke å ha noen erfaring fra før. Deltakerne kommer til å lære det mest grunnleggende ved å lage film i lag med andre, skriver Laterna Magica i ei pressemelding.

Filmkursene resulterer som regel i morsomme kortfilmer som kan delta på årets filmkonkurranse under Laterna Magica.

Grenseløst vennskap

Åres tema er Grenseløst vennskap, men ungdommene kan velge andre tema av interesse. Kanskje blir det laget en grøsser på et sted i nærheten, en komedie på gata, eller en mini-dokumentarfilm om en bestevenn. Det er opp til hva gruppene kommer med av ideer, skriver filmkonkurransen.

De kommer til å gjennomgå manus, storyboard, bruke videokamera filmatisk, regissere hverandre som skuespillere og jobbe i lag som filmteam, opplyser de.

Andersen tar med seg proft kamerautstyr som er lett å lære seg, og har greenscreen om man trenger en scene på en annen planet, for eksempel. Det vil også være mulighet for å lære seg å redigere filmen sin ved å prøve ut spesialeffekter og legge på musikk.

– Vi gleder oss til å se ungdommene og Jenny Andersen i kreativ prosess og håper det blir mange som ønsker å delta på filmkonkurransen, sier prosjektleder Alixia Nys. Foto: Laterna Magica

– Skikkelig gøy

Til slutt skal det være visning av det som er laget, og da har man muligheten til å levere filmene Laterna Magicas filmkonkurranse.

– Vi gleder oss til å se ungdommene og Jenny Andersen i kreativ prosess, og håper det blir mange som ønsker å delta på filmkonkurransen. Filmverkstedene og filmfesten er skikkelig gøy å være med på, sier Alixia Nys, prosjektleder for Laterna Magica.

I tillegg til Laterna Magica arrangeres Vesterålen Filmfestival samme uke i samarbeid med Vesterålen Filmklubb. Vesterålen inviteres foran filmlerretet både innendørs og utendørs i perioden 14–20. november.