«Om eg var ei rik mann ...» fra musikalen «Spelemann på taket» nevnes i en pressemelding som et eksempel på klezmermusikk. Sigrid Randers-Pehrson fra Sortland Kammermusikkserie beskriver at sjangeren kommer fra en jødisk tradisjon i Øst-Europa, og sjangeren har i gråt og latter hele menneskelivet med seg.

Denne helgen har vesterålingene mulighet til å bli bedre kjent med sjangeren i vårens første utgave av Sortland Kammermusikkserie. Randers-Pehrson beskriver språket klezmermusikk fremføres på er jiddisk, og at det snakkes i jødiske samfunn over hele verden.

– Det handler om bladene som falles av trærne, lengselen til et barndomshjem du aldri ser igjen. Tro det eller ei, men du kan også synes med, uttaler Randers-Pehrson, som også skriver i meldingen at de ser frem til en kveld med løs snipp og sterke følelser.

På scenen denne helgen skal Anna-Sofia Ulfsax, Hovard Wøhni, Cathrine Holst, Guro Stigen Kvannli og Sigrid Randers-Pehrson står. Med seg som gjest har de Anna Vishnevska, en ukrainsk-tysk musiker. Til daglig synes hun og spiller gitar i et klezmerband som heter A Mekhaye fra Hamburg.