Russekullet til Bushro Jama med støtte til klassevenninnen:

– Vi har ingen klassekamerater å miste. Bushro må få bli.

For noen korte måneder siden ga en fullsatt aula på Stokmarknes videregående skole nærmest stående applaus for en fantastisk elev som har vært en inspirasjon for alle oss som har vært hennes klassekamerater. For noen dager siden fikk vi beskjeden om at Bushro Jama kanskje vil bli sendt ut av landet.

  Foto: Privat

Meninger

Nå er russekullet 2016 fra Stokmarknes spredt for alle vinder, med mange gode minner å se tilbake på fra en tid som var full av gleder, men også mye hardt arbeid og tunge stunder foran skolebøkene.


- Skoleeksempel på god integrering

Bushro Jama har fått beskjed om at hun mister oppholdstillatelsen i Norge, etter å ha hatt opphold i seks år. - Dette går bare ikke an. Bushro er en stjerneelev, og en ressurs for Stokmarknes. Og hun er dømt til steining i sitt hjemland, sier studiestedsleder på Hadsel VGS, avdeling Stokmarknes, Åse Jakobsen.

En person med mer handlekraft og ståpåvilje enn Bushro skal en lete årevis etter, og det var nettopp Bushro mange av oss så opp til gjennom årene på Hadsel VGS.

Mens vi slet for å komme oss gjennom matteleksa, balanserte Bushro to barn på fanget mens hun jobbet steinhardt mot drømmen om å studere økonomi her i Norge. For det er noe helt spesielt med Bushro – en utstråling og varme som vi nøt godt av når vi trengte det. 


Tror forklaringene stemmer

– Det tok oss få minutter å finne ut at Bushro Jama hadde forklart seg riktig, sier hennes advokat.

Det er uforståelig, urettferdig, og trist at akkurat denne unge kvinnen, og hennes familie blir offer for spekulasjoner og antakelser som kan sende dem alle en uviss og utrygg framtid i møte. 

Etter tre år sammen på videregående kan vi alle skrive under på at Bushro er et av de sterkeste menneskene vi har hatt gleden av å bli kjent med. Bushro er mamma, kone, elev og venn. Hun er et supermenneske, rett og slett, og slike trenger vi flere av. Det livet Bushro har fått på Stokmarknes er vunnet med hardt arbeid, og det er vel fortjent. Som hennes venner og klassekamerater sender vi Bushro og familien hennes all den kjærlighet og støtte vi kan gi!


Går i fakkeltog for Bushro Jama

– Det er et enormt engasjement på skolen vår rundt denne saken nå, sier medelev.

Å kaste henne og familien hennes på dør hadde ikke bare vært grusomt og inhumant; det hadde vært et uerstattelig tap for landet vårt. Den dedikasjonen og varmen hun utstråler burde vi alle strekke oss etter. 

Så nå sitter vi her, spredt over det ganske land, men sjokkert og samlet under en viktig beskjed vi vil gi rett til UDI: Bushro må få bli!

- Russekullet ved Hadsel VGS 15/16