Vi er fornøyde med at senteret som det ble tatt initiativ til når Senterpartiet satt i regjering nå endelig kommer i gang. Men Senterpartiet har internasjonale ambisjoner for senteret. Den maritime forsøplinga er verdensomspennende og vi tar problemstillinga på alvor, fordi vi fortsatt skal leve av de fornybare ressursene i havet.

Senterpartiet ønsker at senteret skal være en aktør for å få fram tjenester og produkt med stort markedspotensial, også internasjonalt. Senteret kan utvikle nordområdene som kompetansearena, men også som kommersielle leverandører for å løse en internasjonal utfordring.

Det nye senteret som skal lokaliseres både i Lofoten og i Vesterålen vil gi oss i nord en god mulighet til å ta en ledende rolle for å utvikle kunnskap som kan kartlegge og eliminere forurensning i havet. Vi har ambisjoner for at dette skal gi både miljøet og næringslivet i nord et stort løft.

Viser for øvrig til 3.21 Kap. 1362 Oljevern- og miljøsenter i Lofoten og Vesterålen:

  • Det foreslås bevilget 27,3 mill. kroner på kap. 1362 i 2018. Kap. 1362 er nytt i årets budsjett, men det har tidligere vært bevilgninger til arbeidet med miljø-/oljevernbase under andre poster gjennom flere år.

  • Komiteen viser til at det skal etableres et oljevern- og miljøsenter i Lofoten og Vesterålen som et kompetansesenter for arbeidet med oljevern og marin forsøpling. Senteret skal fremme kunnskap, utvikle miljøvennlige teknologier og metoder, og samarbeide med fagetater og aktører innenfor områdene.

  • Medlemene i komiteen frå Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti syner til at det er foreslått å løyve 27,3 mill. kroner til å etablere eit oljevern- og miljøsenter i Lofoten og Vesterålen.

  • Desse medlemene er samd i ei delt lokalisering, men meiner samstundes lokaliseringa må tydeleggjerast slik at senteret vert lokalisert i Vesterålen/Lofoten, med delt etablering i Svolvær i Vågan kommune (kompetansesenter) og Fiskebøl i Hadsel kommune (FoU/praktiske oppgåver).

  • Desse medlemene meiner senteret skal ha nasjonale oppgåver og internasjonale ambisjonar. Gjennom samarbeid med relevante fagmyndigheiter skal senteret bidra til tilrettelegging for tiltak knytt til oljevern og opprydding av marin plastforsøpling. Desse medlemene meiner óg senteret skal ta ut potensialet knytt til felles kunnskapsgrunnlag og nettverk mellom marin plastforsøpling og oljevern, samt gjenbruk av løysingar og overføringsverdi/spleiselag mellom dei to tema der dette er hensiktsmessig. Oljevern- og miljøsenteret skal væra ein bestillar av tenester og produkt med nasjonalt behov, og med nasjonalt og internasjonalt marknadspotensial. Desse medlemene meiner at senteret skal bidra til at det vert utvikla kommersielle tenester og produkt innan oljevern og marin forsøpling. Utforming av senterets skal gjerast i dialog med kommunane og regionalt næringsliv.