Hvert år er det over 80.000 personer som får en fot innenfor arbeidslivet gjennom bemanningsbransjen. De fleste bruker bransjen som en inngangsport til arbeidslivet, og gjennomsnittlig tid i bemanningsbransjen er fire måneder. For mange er også slike kontrakter en måte å finne ut hva man ønsker å jobbe med fremover, og hva man er best egnet til. Bemanningsbransjen fyller derfor en viktig rolle i samfunnet vårt, og de er med på å styrke arbeidslinjen.

18.januar er det høring på en rekke forslag som omhandler bemanningsbransjen. Arbeiderpartiet vil ha midlertidig forbud mot innleie, begrenset geografisk, eller etter bransje. SV vil ha forbud mot generell innleie og kun tillate vikarbruk og utleie mellom produksjonsvirksomheter. Begge forslagene er dårlige og mangler nyansering.

For å trekke en sammenligning tilbake til skoletiden vil dette ramme hele klassen, når det egentlig er enkeltpersoner som står for uønsket atferd. Skal man straffe geografisk er det kommunegrenser som avgjør, skal man straffe etter bransje, har man ikke respekt for enkeltaktørene innenfor bransjen.

Man glemmer også bemanningsforetakene i diskusjonen. Å be et bemanningsbyrå om å legge ned driften sin midlertidig, er det samme som å si at de skal avvikle driften. Da kan en likeså godt gå for SVs forslag. Det vil jeg sterkt advare mot.

Med forbud er det de seriøse bemanningsbyråene og virksomhetene som blir skadelidende. La oss heller sørge for at vi har et ryddig og organisert arbeidsliv, og at vi fremdeles har bemanningsbransjen på lag. Det fortjener bransjen, og alle de som jobber i og utenfor den.

-Verdien av arbeid er velferd, sa Erna Solberg, nylig på NHOs årskonferanse. Fast ansettelse er og skal være en hovedregel i norsk arbeidsliv, men det forutsetter først at en kommer inn. Det kan bemanningsbyråene være med og bidra til, også i fremtiden.