Når venstresiden skjærer alle private barnehager under en kam og snakker om de som skurker, tror jeg de færreste foreldre kjenner seg igjen. Vi snakker om barnehager som i sin tid brukte både egen kapital og mangfoldige timer på å komme i mål med barnehageløftet.

Alle partier er opptatt av at pengene vi bevilger til barnehagesektoren skal gå til barnas beste. Nettopp derfor er det en begrensning på dette i lovverket og private barnehager tok ut kun 1,03 % av samlede inntekter i utbytte i 2015.

Samtidig skal Høyre anerkjenne at barnehagesektoren har endret seg. Det er en dreining mot en sektor hvor mindre barnehager kjøpes opp av større konsern. Derfor har regjeringen satt i gang et arbeid for å vurdere hvordan barnehagesektoren kan kontrolleres og reguleres smartere. Det er særlig tre ting vi skal se nærmere på: gevinst ved salg, finansiering av barnehagene og tilsyn av private og offentlige barnehager. Vi ønsker å ivareta en mangfoldig barnehagesektor med store og mindre barnehager.

Mens venstresidens svar er forbud mot private barnehager, mener Høyre at vi heller må se på smartere og bedre måter å regulere på. For foreldrene er det aller viktigste at barna har en god barnehage, ikke hvilken eierform den har.