NHO sin styreleder i Nordland mener at det må forberedes og utvikles et tverrpolitisk prosjekt og en egen markedsføringsplan for å løfte frem fylkets fenomenale fortrinn. Nordland blir ikke foretrukket som tilflytterfylke og vi mister flest ungdommer til andre fylker og spesielt til sentrale strøk og de største byene.

Det etterlyses et fylkeskommunalt engasjement for å styrke omdømmet til Nordland og landsdelen. Landsdelen tappes for ungdommer og folketallet utvikler seg negativt i forhold til resten av landet. Han mener at tiden er overmoden for å sette Nordlands befolkningsutvikling høyere opp på den fylkeskommunale dagsorden.

Han finner det naturlig at det i Nordland er våre fylkespolitikere og fylkesrådet i Nordland som må ta et ansvar for å snu trenden. Er fylkesrådet villig til å ta initiativ for et slikt prosjekt i samarbeide med andre viktige institusjoner i fylket?

I en nylig trykket kronikk retter styreleder i NHO Nordland en direkte oppfordring til fylkeskommunen og politikere om å ta ansvaret for å snu en negativ flyttestrøm og styrke fylkets omdømme.

«Jeg mener at Nordland har et sterkt behov for å bli lagt mer merke til enn hva som er tilfelle i dag. Vi er i ferd med å bli en av Norges aller sterkeste næringsregioner, med en økonomisk vekst og utvikling de siste årene langt over landsgjennomsnittet. Samtidig er Nordlands befolkningsutvikling er meget bedrøvelig, noe som også er tilfellet i Troms og Finnmark. Vi bør snart kunne konkludere med at bildene, eller som noen ville sagt - flosklene - om «mulighetens landsdel,» eller «mulighetens fylke,» med de klassiske naturskjønne nordlysbildene med tilliggende herligheter, ikke er tilstrekkelig som budskap når det kommer til identitetsbygging og rekruttering.

Vi har store utfordringer knyttet til å beholde våre oppvoksende ungdommer i fylket. Samtidig som vi må få verden forøvrig - inkludert de mange titusener av utflyttede nordlendinger - til å se at mulighetene i nord for både jobb og trivsel er enorme. Nordland har for eksempel på femte året en økonomisk vekst helt i nasjonens toppklasse. Vi er sannsynligvis også det fylket i Norge som er best posisjonert for å møte fremtiden om en legger naturressursene til grunn. Men, denne fremtiden vil ikke fortone seg like glansfull dersom vi i skolen, media, departementer, direktorater, finans-Norge og Storting ikke slipper til med fortellingen om vår fantastiske arena.

Vi genererer få nasjonale nyheter fra Nordland, Troms og Finnmark. Vi blir dermed ikke oppfattet som tung nok i mange vektskåler som legger de fleste samfunnspremisser og planer. Som nasjonal påvirker har vi også en lang vei å gå. Hvis ikke fylkene oppfattes som «god nok» for våre egne, kan vi neppe forvente at andre skal føle magnetens kraft.»

Kai Henriksen, Nordland Høyre