I et innlegg i Lofotposten onsdag 31. jan 2018 ber styret i Møysalen nasjonalpark regionrådene diskutere verdensarvstatus for Lofoten og Vesterålen.

I følge Lofotposten kom initiativet fra «Fjordfolk under Møysalen». Dette benektes av sistnevnte i leserinnlegg nylig.

Det kan være ulike meninger om verdensarvstatus for Lofoten / bygdene rundt Møysalen.  Men her har nasjonalparkstyret gjort seg til talsmann for bygdene uten at saken har vært diskutert med innbyggerne. Verdensarv har heller ikke vært behandlet i styret i for Austre Vågan innbyggerforening. Utspillet mangler derfor legitimitet i befolkninga som bor her.

«Fjordfolk under Møysalen» er et prosjekt som omfatter seks bygder: Blokken - Djupfjorden, Innlandet, Raftsundet, Austre Vågan, Vestbygda og Gullesfjorden. Forprosjektet, som startet i slutten av 2013, skulle klargjøre om det var grunnlag for et regionalt utviklingssamarbeid på tvers av kommunegrensene. Formålet var å skape grobunn for reiselivs- og næringsutvikling med lokal medvirkning, og i tillegg bidra til at bygdene også ble kjent som et attraktivt område for naturbasert turisme.

Derfor ble befolkningen i Austre Vågan svært overrasket da vi leste at nasjonalparkstyret på initiativ fra «Fjordfolk under Møysalen» hadde bedt regionrådene arbeide for å bli satt på UNESCOs verdensarvliste, uten at dette var diskutert i vår del av området. Vi er glade for at fjordfolk-prosjektet nå offentlig har avklart at de ikke hadde samarbeidet med nasjonalparkstyret om søknaden til regionrådene.

Verdensarv gir både status og vern til et utnevnt område. Dette vil være en fordel dersom en ønsker å satse stort på turisme, mens vern ofte betyr overstyring av grunneierne og de som driver med ulike typer næring, med de begrensninger på hva som kan gjøres i området.  Derfor kan en slik status også være til hinder for næringsvirksomhet og stå i motstrid til det «Fjordfolk under Møysalen» prøver å få i gang i bygdene.

Austre Vågan innbyggerforening vil derfor be nasjonalparkstyret i fremtiden unngå å fremme saker på vegne av Austre Vågan før innbyggerne har vært med i prosessen. Dersom det i fremtiden skal sendes en søknad til regionrådene om å jobbe for verdensarvområde her, må det komme som et resultat av et ønske fra bygdene, på bakgrunn av en opplyst diskusjon.