Det er en svart dag. Stortingets vedtak i 2016 om å flytte de maritime overvåkningsflyene fra Andøya til Evenes har satt mange sinn i kok.

Engasjementet vi har sett fra lokalbefolkning, lokalpolitikere og en hel landsdel, har vært formidabelt og har gjort inntrykk på oss i Miljøpartiet De Grønne.

Engasjementet fra fagfolk, tidligere offiserer og tillitsvalgte har vist oss Forsvarets kjerneverdier omsatt til praksis. En slike kjerneverdi er «å våge å si i fra dersom en handling strider mot det som er rett, også når vi stilles overfor krevende valg».

Og det akkurat det vi har vært vitne til.I etterkant av vedtaket har det fremkommet opplysninger som ikke var gjort tilgjengelig før Stortingets beslutning, og det er mye om ikke lar seg forklare og som ikke lar seg forsvare.

Alle parter og Forsvaret spesielt, hadde vært tjent med at prosessen kom rett ut fra start. Så mye tvil er sådd rundt saken, at Miljøpartiet De Grønne har sett seg nødt til å be Riksrevisoren granske hvorvidt statens egne retningslinjer for store investeringer er fulgt, og hvorvidt prosessen har vært slik at den har inngitt den nødvendige tillit blant befolkningen.

Ifølge regjeringens egne retningslinjer burde konseptvalgsutredning vært gjennomført FØR man valgte konsept. Det ligger også i navnet, men slik var det ikke. Rapporten som dannet grunnlaget for vedtak i 2016, var utvilsomt ikke endel av KS-regimet. Rapporten ble heller aldri kvalitetssikret slik som retningslinjene tilsier.  Allikevel hevdet regjeringen at det ville bli rimeligere å bygge opp en ny flybase på Evenes, enn å beholde den vi har på Andøya.  Det vi skulle ha gjort i denne situasjonen, var å utvise en annen av Forsvarets kjerneverdier: MOT.

Vi skulle hatt mot til å stoppe opp nå og tatt oss tid til å utrede før vi beslutter. Det er alltid klokt.Miljøpartiet De Grønne ønsket en ny gjennomgang av kostnadene og konsekvensene av nedleggingen av Andøya flystasjon. Det får vi nå ikke, takket være Arbeiderpartiet.  Det ville vært å legge til grunn egne retningslinjer for store investeringer. Konseptvalgsutredning FØR man velger konsept, ikke etter. Og slik opprettet tillit til at Stortinget tar sine beslutninger på riktig grunnlag. Nå kan vi bare håpe at Riksrevisjonen ønsker å se på prosessen.