Vesterålen har i mange år hatt desentraliserte studietilbud ved Nord universitet. Det desentraliserte skoletilbudet har gitt regionen verdifull kunnskap og kompetanse som hele samfunnet nyter godt av.

Forskning viser at bare én av tre som flytter ut av regionen vender tilbake igjen. Dette i seg selv er god nok grunn til å være skeptisk til styresaken om studieportefølje som kommer opp i styremøte ved Nord universitet førstkommende tirsdag.

Lofoten og Vesterålen ligger an til å bli hardt rammet ved at verken barnehagelærerutdanning, sykepleierutdanning eller bachelor i sosialt arbeid ser ut til å skulle være en del av studieporteføljen i Vesterålen i 2019.

Hvis den desentraliserte strukturen rokkes ved, er dette svært uheldig for våre unge og våre fremtidige studenter.

Nord universitet skal trekke sykepleiestudiet tilbake, forbedre det og gjeninnføre det i studieporteføljen heter det. Riktig så enkelt kan man ikke se på dette. Verken studenter eller bedrifter forholder seg til uforutsigbare tilbud og har stort behov for å kunne planlegge. Erfaringer fra alle bransjer viser at ustabilitet medfører kundeflukt, akademia er ikke unntatt fra denne regelen.

Vesterålen regionråd har fått kartlagt kompetansebehovet i privat næringsliv i Vesterålen, og funnene er oppsiktsvekkende. Hele 86% av arbeidsgiverne med behov for mer kompetanse, opplyser at de fortrinnsvis vil utdanne egne ansatte fremfor å ansette nye med riktig kompetanse. Dette er et sterkt signal til utdanningsinstitusjonene.

Vesterålen er et vekstområde, og fremfor å bygge ned studietilbud, må man bygge dem opp. Kontinuitet i studietilbudene må tillegges særlig vekt, og styresaken om studieportefølje må sees på i et større perspektiv, hvor hensynet til enkeltmennesker, arbeidsgivere og distriktsutvikling tillegges stor tyngde.