Høyres fylkestingsgruppe mener at det trengs et sterkt fokus på narkotikaproblematikken i videregående skole i Nordland. Nordland fylkeskommune, som skoleeier, må utarbeide en klar strategi om hvordan man skal bekjempe narkotika i videregående skole i Nordland. Det må tenkes nytt og det må mobiliseres til en felles dugnad mellom foreldre, ungdommer, politi, helsevesen og ikke minst Nordland fylkeskommune.

Det påligger et tungt og viktig ansvar for Nordland fylkeskommune som skoleeier å drive forebyggende arbeid i videregående skole. Fylkesrådet sier de har nulltoleranse for narkotika og at de er i dialog med andre videregående skoler. Men dette er ikke nok. Det nytter lite å gjemme seg bak en god følelse av at man er handlekraftig fordi man har nulltoleranse og slår hardt ned på bruk og omsetting. Det ser ut som at problemene fortsetter å øke med de samme virkemidlene. Da er ikke svaret «mer av det samme». Fylkesrådet må vise hva de har gjort, hva de gjør og vil gjøre i fremtiden!

Det har i media de siste dagene vært avsløringen om den omfattende narkobruken på Bodø vg. skole samt at det har vært tilfeller av vold knyttet til omsetning av narkotika, også på skolens område i skoletida. Politi, skoleledelse og elevorganisasjoner jobber med saken uten at Nordland fylkeskommune har synliggjort hvordan de jobber med saken. Høyres fylkestingsgruppe tror ikke at narkosaken på Bodø vg. skole er enestående. Enkelte politikere har fått bekymringsmeldinger fra andre videregående skoler. Tiltak må settes inn på et tidlig tidspunkt for å kunne veilede ungdommene til å ikke gjøre feilsteg eller å rettlede dem tilbake. I Nordland har vi ikke en eneste ungdom å miste.

Hvorfor ikke ta lærdom av andre nasjoners narkotikapolitikk? Avisa The Independent skrev at «Island vet hvordan man skal løse rusproblemene, men resten av verden vil ikke lytte». Island laget en nasjonal plan og endret loven. På skolene ble det innført lovpålagte foreldreorganisasjoner der foreldrene inngikk frivillige kontrakter. Foreldrene ble informert om hvor viktig det var å tilbringe tid med barna. Staten økte samtidig bevilgningene til organiserte fritidsaktiviteter m.m. Resultatet var en kraftig positiv endring fra 1998 til i dag for 15- og 16-åringer på Island,

• Endringer falt fra 42% til 5% som hadde drukket seg fulle i løpet av siste måned

• Endring falt fra 17% til 7% som hadde brukt cannabis siste måned

• Endringer falt fra 23% til 3% som hadde røykt sigaretter den siste måned

Resultatene fra Island er helt enestående og kanskje ikke helt overførbare helt uten videre. Men spørsmålet er om vi har råd til å la være å prøve noen av tiltakene fra våre naboer.

Derfor ber Høyres fylkestingsgruppe fylkesrådet redegjøre hva som er deres strategi for å bekjempe narkotika i videregående skole i Nordland.