Stortinget skal til høsten behandle forslag om at oppdrettsindustrien skal betale en avgift for å disponere fjordene til produksjon av laks.

Man må tenke klokt når nye avgifter skal utformes. SV vil ha en produksjonsavgift, som vil gi vertskommuner inntekter. Å friste kystkommuner med oppdrettsinntekter, er å ta et langt skritt tilbake for utviklinga mot en bærekraftig næring. Det trengs en beskatning som stimulerer til innovasjon, og samtidig tar på alvor de store utfordringene i næringa og den negative påvirkninga oppdrett har for miljøet i fjordene. Hvem, med kjennskap til kommunebudsjetter i Distrikts-Norge, ser for seg en kommunepolitiker som kan takke nei til årlige millioninntekter fra oppdrettsindustrien? SV sitt forslag vil legge ytterligere press på kommunene for å legge til rette for oppdrett, og ikke føre til noen bedring på de enorme mengder forurensing og kjemikalier som havner i fjordene. Dessverre tvert imot.

https://www.dagbladet.no/kultur/grunnrentebeskatning-er-helt-rett-men-kan-bli-helt-feil/69987766

Miljøpartiet De Grønne sitt forslag tar innover seg at det viktigste for havmiljøet er å bekjempe utslipp, og å stimulere til at næringa selv vender seg mot lukket teknologi. Vi forslår en avgifts modell der det legges en grunnrenteskatt på anlegg som drifter med tradisjonell åpen teknologi. Denne avgiften går uavkortet til staten, etter prinsippet om at forurenser betaler. Inntektene herfra vil De Grønne bruke som en generell styrking av kommuneøkonomien i hele landet.

For lukkede anlegg settes en grunnrenteskatt som er lavere. Denne går direkte til vertskommunen, og kan sees på som en «festeavgift» for å disponere fellesskapets areal.

Effekten av en slik modell vil være at det blir økonomisk fordelaktig for næringa å legge om til lukket teknologi, og det vil gi kommunene det nødvendige insentivet til å kreve lukket teknologi som forutsetning for etablering i egen kommune. Bare ved lukket teknologi, vil kommunen få inntekter. Miljøpartiet De Grønne sin modell gir bare vinnere. Oppdretterne, som får en lavere avgift ved å tenke innovativt. Kommunene, som får inntekter til drift av skoler eller kulturhus. Men den største vinneren vil være fjorden, villaksen, dyrelivet, fritidsfiskerne og generasjonene som kommer etter oss.

Fjordene våre tåler ikke mer nå, og regjeringens ønske om en femdobling av kapasiteten fremstår som en skrekkens eksempel på hvor galt det kan bli når man helt overser natures tåleevne. Erna poserer villig i fjæresteinene med nyheter om at regjeringen vil bekjempe plast i havet. Men havet lider under mer enn plast, og skal hun være troverdig i sin bekymring for havet, må hun stille strenge krav til den sterkt forurensende oppdrettsindustrien.

De Grønne sitt forslag er en del av en «miljøreform» for oppdrettsindustrien. Vi foreslår i tillegg:

1. Ingen nye konsesjoner uten lukket teknologi. 2. Plan for overgang til lukkede løsninger på dagens anlegg.3. Påby merking av oppdrettslaks slik at rømt laks kan spores.4. Nytt system for miljøregulering av næringen som inkluderer alle vesentlige miljø og dyrevelferdsproblemer. 5. Flere genbanker for å sikre at ingen villaksbestander går tapt.6. Forby giftig kobberimpregnering og kitinhemmere.

Uten livet i havet, fjordene og elvene ville norskekysten ligge øde. I tusenvis av år har norsk kystnatur vært en tilsynelatende uuttømmelig kilde til velstand, bosetting og liv. Men nå er vi i ferd med å forstyrre den skjøre balansen i disse økosystemene.