Stiftelsen Tinden handelssted har gjennom mange år arbeidet med utbedring av store skader i bygninger og andre kontruksjoner på stedet. Arbeidet er nå inne i det 13. året.

Paralellt med bygningsvernarbeidet har stiftelsen arbeidet med planer for at stedet i framtida skal ha en økonomisk bærekraft, slik at stedet faktisk kan tas vare på og at det kan være mulig å rekruttere ansvarlige mennesker som vil kunne påta seg dette ansvaret. Felles siktemål for alle driftsmessige prosjekter er at de hver for seg må være økonomisk bærekraftig. Det er kun gjennom en slik innretning at stiftelsen vil kunne realisere formålet. Ett av flere tiltak er å utnytte stedets muligheter til å tørke fisk, slik tradisjonen har vært.

I sin vurdering av stiftelsen søknad i 2014 skriver Kulturminner i Nordland: “Det er derfor gledelig at det nå arbeides med å styrke aktiviteten på og formidlingen av anlegget. Her vil hjeller og hesjer være vesentlige elementer for en formidling av stedets historie gjennom ilandføring av fisk, henging, tørking og salg av tørrfisk etc. I deler av kystnære strøk i Nordland representerer tørrfisk en 1000-årig ubrutt tradisjon som næring og er en av de viktigste inntektskildene nasjonalt, regionalt og lokalt, helt opp til vår tid. En gjenoppbygging vil både styrke den kulturhistoriske verdien av anlegget og formålet ved fredningen.” I 2015 ble stedet rammet av ekstremvær og to av de fredede bygningene gikk tapt.

Stiftelsen tok derfor opp spørsmålet om hjell- og hesjekonstruksjonene med Kulturminner i Nordland. Stiftelsen mente man burde vurdere om tårnhesjer kunne bygges av hensyn til fundamentering, stabilitet og evne til å stå imot ekstremvær. I denne sammenheng skriver Kulturminner i Nordland:

«Siden tillatelsen til oppføring av en hjell og en hesje ble gitt, har stiftelsen vurdert risikoen med oppføring av en hesje mellom butikken og sjysjåen er for stor fordi det meste av fundamentene til hesja blir stående i vann ved flo sjø. Noe som betyr krevende og usikker fundamentering. Det er og en sannsynlig risiko for større fremtidig vindbelasting. For å minske risikoen søkes det nå om å få oppføre en flathjell på land helt mot vest hvor det tidligere sto ei hesje. Flathjellen gis samme plassering som tidligere hesje.»

Stiftelsens søknad ble godkjent. Et vilkår for oppsetting av flathjeller mot vest var at fylkesarkeologen fastsatte yttergrensene for gårdshaugen ovenfor bolighuset. Dette arbeidet ble gjennomført i august 2017, grensene ble markert i marken og hjellen plassert i god avstand fra randsonen. God sommer til alle kulturminneverninteresserte!