Denne våren kunne vi lese om at kun rundt en tredjedel av vårens LIS1-søkere fikk seg en LIS1-stilling. Dette er rekordlavt og grunn til bekymring! For du som ikke vet hva LIS1 er, så står det for lege i spesialisering 1, som er det samme som før het turnuslege. Når man er nyutdannet lege etter 6 år med medisinstudier, så er det disse stillingene de aller fleste søker på. Det er disse stillingene som skal utdanne legene videre til å etter hvert kunne spesialisere seg til å bli kirurger, hjerteleger, kreftleger, allmennleger og så videre. Får ikke de nyutdannede legene jobb i en LIS1-stilling, får de ikke startet på løpet mot å bli en slik spesialist, og må vente et halvt år før en ny mulighet byr seg.

Problemet er at antallet LIS1-stillinger som lyses ut ikke øker. Slik at når høsten og ny søknadsrunde kommer, så er det like få stillinger å søke på som sist. Samtidig er nye medisinstudenter blitt ferdigutdannet, slik at nye søkere kommer til. Dette vil føre til at køene kommer til å vokse. Fra 2013 til i dag har antallet søkere til turnus, nå LIS1, økt med hele 33%, mens antallet LIS1-stillinger har vært konstant. Dermed er det stadig flere som ikke får tilbud om LIS1-stilling. Av de som har søkt om LIS1-stilling i alle tre søknadsrundene siden våren 2017 er det 127 personer, 79 av disse nordmenn, som ennå ikke har fått tilbud om stilling. Hvis ikke regjering og Storting snart gjør noe, og øker antallet LIS1-stillinger, så kan vi bare forestille oss hvor lange køene til disse stillingene etter hvert vil bli. Denne situasjonen kan ikke fortsette!

Norge mangler legespesialister allerede i dag, og er avhengige av utenlandske spesialister og vikarer for å få dekket vårt behov. Behovet blir heller ikke mindre med årene som kommer med en større eldre befolkning. Da er det helt uholdbart at man ikke har nok stillinger til at våre nyutdannede leger kan begynne på løpet for å kunne bli spesialist. Det er også bare å se på fastlegekrisen, hvor en løsning for å redusere arbeidspresset for fastlegene er å få flere fastleger. Skal man klare det, må man blant annet utdanne flere allmennleger og da er første steget på veien som nyutdannet lege å få seg jobb som LIS1-lege. Det er et paradoks at staten bruker mange millioner i året på å utdanne medisinstudenter til å bli leger, men samtidig ikke tar seg råd til å gi jobb til alle disse når de er ferdige på studiet. Dette er nær sagt å kaste bort penger og i samme slengen utdanne ungdommer til arbeidsledighet. Slik kan vi ikke ha det! Man kunne sagt at løsningen her ville vært å redusere antallet studieplasser på medisinstudiet, men når det er behov for flere legespesialister, så er ikke det løsningen. Løsningen er å opprette flere LIS1-stillinger.

Nå må regjeringen, helseminister Bent Høie og stortingsflertallet våkne og sørge for at det bli flere LIS1-stillinger. Det fortjener de nyutdannede legene som har brukt 6 år av sitt liv for å kunne bli lege, men først og fremst Norges befolkning som har behov for en helsetjeneste som har nok leger til å hjelpe dem!