– Kysten avlives av laksemilliardærer

Oppdrettsnæringen dumper tonnevis av lusegift-kjemikalier rett i fjordene våre. Det må bli ulovlig, mener Arild Hermstad, nasjonal talsperson, Miljøpartiet De Grønne.

Arild Hermstad, nasjonal talsperson, Miljøpartiet De Grønne. 

Meninger

Plastforurensing langs norske strender vekker engasjement. Men få vet at laksebaroners rovdrift på naturen er et større problem for livet i fjordene enn plast. Reker og skalldyr dør. Fjordsystemer kveles av avfallet som dumpes fra anleggene. Villaksen er utrydningstruet. Kystfiskere mister jobben.


Oppdrettsnæringen kan i dag dumpe gift fra lusebehandling langs kysten så lenge det ikke går direkte i et gytefelt for reker og fisk. De kan også lovlig slippe ut kloakk tilsvarende 20 millioner mennesker rett i havet. La oss være ærlige: Dagens regelverk er laget for å tekkes laksemilliardær, ikke verne fjorden mot forurensning.


Vår nye fiskeriministeren Harald Tom Nesvik (Frp), var selv samfunnskontakt for selskapet Sølvtrans, som dumpet lusegift ulovlig i et rekefelt. Selskapet slipper alle former for straff, i likhet med andre laksebaroner som bryter reglene.


Olav Endre, den siste rekefiskeren i Austevoll, må nylig kaste inn årene for godt. Hans bønn var enkel: Næringen må ha de samme reglene som alle andre. Ingen forurensning skal i sjøen.


De Grønne vil gjøre det ulovlig å dumpe avfall i havet vårt. På sikt må næringen må inn i lukkede anlegg, så vi hindrer både utslipp og rømning for godt. For å sitere statsminister Solberg: «Rent hav gir næringsutvikling og jobber».