«Et etisk kjøp»

Posten har sprengt kapasitet og vi bestiller mer fra internett enn vi noensinne har gjort før. Dette kan umulig være bra for kloden vår.

Tenk før du kjøper: I dagens samfunn er det lett å ta opp mobiltelefonen, nettbrett eller pc for å kjøpe produkter på nett og importere det fra andre land. Mari Elise Nordgård (18) skriver om etiske prinsipper som bør tenkes over før man legger varen i handlekurven. Foto: Håkon Benjaminsen 

Vi importerer og importerer, men vi vet ikke hvem som har laget produktet vi får i posten.

Mari Elise Nordgård
Meninger

Da samfunnet ble stengt ned og gikk i fullstendig lockdown var det spesielt en næring som eksploderte.

Vi har lenge sagt at eksport og import er en stor kilde til miljøgassutslipp. Det har også vært et stort fokus på det å ta vare på de lokale bedriftene som uten kunder ikke greier å holde hodet over vann.

Men når COVID-19 kom og rotet alt til, var det plutselig flere som tydde til internett for å kjøpe diverse produkter, i stede for å støtte de lokale butikkene i den vanskelige tiden.

Vi kan ikke la kjedsomheten ta overhånd. Selv om vi i stor grad sitter hjemme, har vi fortsatt et klima å ta hensyn til.

Det jeg vil ta opp i ukas streif er etiske vurderinger ved kjøp av klær, redskaper og andre produkter via internett. Selvfølgelig er det lov å kjøpe ting over nett, men vi må ikke glemme at det har en bakside.

Når man snakker om nettkjøp er det mange som prøver å finne det produktet de leter etter til en billigst mulig penge. Men det er ikke alltid billigst er like bra som det som koster mer. Nå snakker jeg ikke om kvaliteten til varen, men om hvor produktet kommer fra og hvem som har laget det.

Etisk handel er per definisjon det å fremme forsvarlige arbeids- og miljøforhold, samtidig er det virksomhetens arbeid for arbeidstakerens rettigheter og menneskerettigheter.

I Norge er vi så heldige at vi har arbeidsmiljøloven som beskytter arbeidstaker i jobb. Men det er imidlertid ikke alle land som har innført like strenge krav til virksomheter og bedrifter, dermed har ikke alle de samme arbeidsrammene som vi har her i landet.

For eksempel så er det lurt å undersøke om produktet du ønsker er laget av mennesker som blir behandlet på en god måte. Får de en rettferdig lønn og er arbeidsdagen deres trygg?

Vi importerer og importerer, men vi vet ikke hvem som har laget det produktet vi får i posten. I mange land er det barn som blir utsatt for produksjonen, med lite sikkerhet og altfor lite lønn.

Derfor er det ekstra viktig for oss som bor i industriland at vi tenker over hvor, hvordan og under hvilke forhold er varen jeg ønsker å kjøpe laget i.

Her i Norge er det en stor etterspørsel etter Kaffe. Det er også et godt eksempel på en masseproduksjon som krever stor arbeidskraft for å dekke behovene til kaffedrikkerne. Kaffebønner blir heller ikke produsert i større mengder her i Norge og må dermed importeres fra andre land.

Men som det engelske ordtaket: «with great power comes great responsibility». Vi er heldige og har en økonomisk frihet i Norge, og vi kan importere tonnevis av kaffe inn til Norge. Men da er det også utrolig viktig at vi tenker over de etiske prinsippene og sørge for at der vi får kaffen fra, er trygt for arbeiderne som jobber med kaffebønnene.