Skolen har en klar satsing innenfor fornybar energi og samarbeidsprosjekter som kobler grønn og blå næring sammen. Nordland Høyre er imponert over skolens ressursgrunnlag og den innovative innsatsen som gjøres der. God rekruttering krever at Sortland videregående skole, avd. Kleiva får bedre undervisningslokaler og boforhold for videregående elever. Derfor må fylkestinget i Nordland følge opp de vedtak som er gjort om Kleiva.

Nordland fylkeskommune bør se på muligheten for at Kleiva kan bli et pilotprosjekt for «Smarthus – Økolandsby» med nye undervisningslokaler og bosted for elevene. Det bør bygges slik at infrastrukturen er så bærekraftig som mulig. Der husene kan bygges av miljøvennlige materialer, med naturlig ventilasjon og lavt energiforbruk. Det bør utredes muligheten for at prosjektet ikke er tilknyttet kraftnett eller annet offentlig kloakksystem. Pilotprosjektet bør se på fornybar energi med sol, vind, biogass, bioenergi, varmelagring, termisk energi, bølgekraft og gjerne i kombinasjon.

Sortland Videregående skole avdeling Kleiva (Naturbruk) har signert avtale blant annet med Nibio, Telemark Thechnologies og Vesteraalens. Det er i gang utviklingsprosjekter ved skolen som både jobber for mulig etablering av fagskoletilbud, FoU – prosjekter i samarbeid med næringslivet innen blå og grønne sektorer. Et av prosjektene omtales som Vesterålen Hub.

I 2014 fikk Sortland vgs. etablert Vg2 akvakultur på Kleiva og 2015 fikk Nordland fylkeskommune tildelt en undervisningstillatelse/konsesjon på 780 MTB. Dette er et samarbeid med Akvakultur i Vesterålen, Nordlaks Oppdrett og Eidsfjord Sjøfarm, hvor Sortland vgs. er ansvarlig for utdanningstilbudet, lærere og undervisningslokaler. Næringen er ansvarlig for å gi tilgang til moderne, oppdatert anlegg, utstyr, fisk, båter, teknologi og faglig kompetanse knyttet til den praktiske undervisningen. Undervisningskonsesjonen har frembrakt ei inntekt for Nordland fylkeskommune på ca. 31 millioner kroner som ikke er tilbakeført til Kleiva eller Vesterålen. Ca. 11 av disse millionene er brukt til undervisningsfartøy i Meløy og resterende står på fond. Nordland Høyre ber om Kleiva blir tilgodesett av disse midlene. Sortland Havn har planer om en Blå Hub. Det er viktig at det koordineres opp mot Kleivas planer om oppbyggingen av Vesterålen Hub med tanke på synergier ved at disse miljøene for blå og grønn næring og kompetanse utvikles parallelt.

Nordland Fylkeskommune må fortsette å støtte opp om Kleiva og få gjennomført sine vedtak:

  • Riv gammel og overflødig bygningsmasse. Det ble i budsjett og økonomiplan for 2022-2025 for Nordland Fylkeskommune vedtatt: «Det avsettes 3 mill. kr. i 2022 til riving av gammel og overflødig bygningsmasse». Dette er ikke gjennomført og vi er i september 2022.

  • Bygg vedtatte undervisningsrom for blått naturbruk. I budsjett og økonomiplan for 2021- 2024 ble det vedtatt at det skulle investeres i et undervisningsanlegg for blått naturbruk på Kleiva, gjennom ombygning av det gamle svømmebassenget i kjelleren på undervisningsbygget. Dette bør gjøres og senest samtidig med at gammel og overflødig bygningsmasse rives.

  • Oppgrader internatet slik det ligger i budsjett. Reverser vedtatt driftsreduksjon på Kleiva, invester og oppgrader internatet og støtt Kleivas initiativ til å bygge en økolandsby som kan huse skolens elever! Kleiva skal dekke deler av region midt og hele region nord, og det vil være avgjørende at de unge elevene at de har et godt botilbud når de skal utdanne seg på Kleiva. Det er verdt å merke seg at Kleiva i dag rekrutterer til ca. 14 ulike kommuner og at kollektivtilbudet i det samme området ikke er det beste. Plan for bygningsmessige oppgraderinger tas opp igjen av fylkeskommunen og forseres slik at internatet, økolandsbyen og administrasjonsbygningen tilpasses øvrig grønn utvikling.

  • Fylkestinget må på ny drøfte prinsippet om fordeling av inntekter fra undervisningskonsesjoner, der man stadfester et prinsipp som gjør at inntekter fra undervisningskonsesjonene går tilbake til den regionen de kommer fra. Kleiva har bidratt til viktige inntekter rundt sin konsesjon og det var også premissen fra næring og offentlige aktører fra Vesterålen da den ble etablert, at overskuddet skulle tilbakeføres til regionen.

  • Fagskole, innovasjon og utvikling. Nordland Fylkeskommune bør stille seg bak og positiv til den innovative utviklinga som skjer ved Sortland Videregående skole avdeling Kleiva og de mange spennende og fremtidsrettede planene som skolen har.