Det har regjeringa slått fast i Hurdalsplattformen. Regjeringen har også slått fast at den skal utvikle og styrke det desentraliserte sykehustilbudet i Norge, flytte mer av den elektive virksomheten ut til lokalsykehus, og styrke den lokale akuttberedskapen - nå må Hurdalsplattformen etterleves.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol har kommet med den mest alvorlige instruksen i Helse Nords historie, og ny historie skal nå skrives. Allerede i rett over nyttår vil første kapittel være klart. Stortingsrepresentantene fra Nordland, den såkalte Nordlandsbenken, har en svært viktig oppgave foran seg nå: Å sikre nærhet og likeverdig behandling for pasienter i hele landet, også i Lofoten- og Vesterålen.

Nordlandssykehuset Vesterålen ble i 2014 åpnet av daværende statsminister Erna Solberg, og ble omtalt som landets mest moderne «småsykehus». Vi var stolte da, og vi er enda mer stolte nå over lokalsykehuset vårt. Kvaliteten på helsetjenestene som leveres på sykehuset er svært høy.

Helse- og omsorgsminister Kjerkol har nå bedt styret i Helse Nord RHF om å vurdere behovet for funksjons- og oppgavedeling som bidrar til at det regionale helseforetaket kan ivareta sitt sørge- for ansvar på lang sikt. På godt nord norsk betyr dette at styret er bedt om å se på sammenslåinger og vurdere flytting av tilbud.

Kortene med sykehus og funksjoner har Helse- og omsorgsminister Kjerkol kastet i lufta, og hvem som får ei god hand er det styret i Helse Nord som skal peke ut - i første omgang. Behandlingskøene i det norske helsevesenet øker, og antallet eldre øker. Når man i tillegg har store rekrutteringsutfordringer til sektoren kompliseres bildet ytterligere. Helseforetakenes rekrutteringsutfordringer burde bekymre både styret i Helse Nord og Helse- og omsorgsministeren. Usikkerheten som vedtaket om ny funksjonsfordeling skaper er ikke bra for verken rekruttering eller omdømme.

Bioingeniører, leger, kirurger, spesialsykepleiere har det til felles at de har spesialisert seg til et yrke som krever at man er en del av et fagmiljø. Miljøet i Vesterålen holder høy faglig kvalitet, og senest i november disputerte en lokalt ansatt avdelingsoverlege sin doktorgradsavhandling på nettopp Nordlandssykehuset Vesterålen. Den sikre måten å utarme et lokalsykehus på, er å spre usikkerhet knyttet til fremtiden. Vi er åpne for at ikke alt kan være som det alltid har vært – men å se på funksjonsfordeling  i et spareperspektiv er vi ikke med på, av den enkle grunn at tilbudene ved Nordlandssykehuset Vesterålen henger sammen med hverandre. Funksjonene er avhengige av hverandre, noe som ble tydelig når bioingeniørkrisen medførte stengning av fødeavdelingen. Sykehuset på Stokmarknes er et moderne, veldrevet sykehus som må videreutvikles i tråd med regjeringens egen strategi om at man skal ha nærhet og likeverdig behandling for pasienter i hele landet, og at man skal ha tilgang på beredskap og trygghet i hverdagen. Det har vi i Vesterålen i dag – og det vil vi fortsette med i fremtiden.