LØRDAG HAR DET vært en lang og tung dag å fordøye forNordland Høyre. En dag full av paradokser: Partiet gjør det suverent på allemeningsmålinger. Samtidig som det er preget av strid og konflikter.

Man har ikke dratt i samme retning, for å si det pent. Ogoppsummert i to hovedpunkter:

Kampfly-krigen: Hvor skulle Norges fremtidige jagerflystasjoneres? Trøndelag, Bodø, Evenes eller Andenes? Her har Bodø i sinsedvanlige fylkeshovedstadstro forventet full enighet fra hele Nordland. JonniSolsvik kjempet naturlig nok for Andøy som mulig fremskutt nummer to-base. Detvar så sårt for Bodø-makta at de nekter å drive valgkamp for Solsvik - særligetter at Bodø tapte. Det hjalp ikke at Andenes også gjorde det. Mens Evenes til slutt vant; de får noen jagerfly stasjonert.

VESTERÅLEN er med andre ord i sentrum i Nordland Høyre. Deter også årsaken til at VOL har prioritert det indre liv i partiet så sterktdenne høsten, og at vi er til stede i Bodø denne helga.

Ja, Jonni Solsvik er fortsatt høyrepolitiker. Hanrepresenterer et parti og fronter en politikk som for eksempel sier ja til olje- i strid med venstresida og miljøevegelsen.

Men det er kanskje nettopp Solsviks politiske motstanderesom bør håpe at han kommer inn i rikspolitikken.

Det er nemlig mye som kan tyde på at det blir ja til olje oggass. Og da kan det være bedre - for både ja-sida, nei-side, fiskere ogmiljøvernere - at Vesterålen er til stede med en stemme som kan noe om bådeolje og fisk.

Enn at vi ikke skal være til stede i det hele tatt.

TIL TROSS FOR et spesielt år og ikke minst en spesiell startmed Benn Eidissens tordentale, var det god stemning på årsmøtet lørdag. Partietvirker å samle seg om veien videre.

Likevel er det som alltid i forkant av et nominasjonsmøte ennoe trykket stemning. Alle vet at det skal skje noe i morgen, og at det neppeblir akklamasjon og enstemmige vedtak bak alle plassene. Det betyr intenseforhandlinger, tekstmeldinger, konjakkseminarer, diskusjoner, nachspiel ogrådslagninger til de små timer.

Fram til alle møtes i morgen tidlig til frokost og skuler påhverandre til nominasjonsmøtet begynner for alvor.

OG NÅR KAMPEN begynner på ånkli, er det ingenting som eravgjort.

Mange kan være sikker på såkalte avtaler, men til syvendeog sist avgjøres slike kampvoteringer i - formodentlig - skriftligeavstemninger .

Da handler det om hver og en sin oppfatning av kandidateneog om debatten i forkant av avstemningen.

Det finnes nok av argumenter for at Jonni Solsvik søndagmorgen når han våkner, bør bestemme seg for å tørre å ta den kampen.

For det første fordi det er ikke noe nederlag å tape. JonniSolsvik er uansett Nordland Høyres sterkeste politiker. Om de sier nei til ham,sier det mer om Nordland enn om Høyre.

Når delegatene til slutt skal stemme og vise hvafylkespartiet er godt for - da er det lov å håpe at de tenker på hva som erbest for hele Nordland og de neste fire åra.

Og ikke synes det er viktigere å sutre over at Bodø ikkefikk viljen sin.